Samohrana majka kopa za dnevnicu da bi prehranila djecu

U Centru za socijalni rad konstatuju da ona, sa troje svoje djece, može da preživi od novca koji primaju njeni roditelji i brat
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 02:28h

Službenici podgoričkog Centra za socijalni rad odbili su zahtjev Darke Boričić, samohrane majke troje djece, za ostvarenje prava na materijalno obezbjeđenje porodice.

Iznos od 108 eura, koliko je sljeduje prema odredbama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, službenici Centra joj ne daju zbog toga što, kako kažu u internom dokumentu, ona “živi sa članovima svog domaćinstva u kući svog oca Miodara Boričića”.

“Kuća je pod pločom. Sagrađena je 2008. godine. Stambeni prostor se sastoji od dnevnog boravka i kuhinje, dvije spavaće sobe, hodnika i kupatila... Darka je nezaposlena, a njeni roditelji su korisnici penzije, a brat Darko prava na novčanu naknadu za njegu i pomoć drugog lica u iznosu od 63 eura”, piše u rješenju kojim odbijaju Boričić.

Službenici Centra u dokumentu konstatuju da ona, sa troje svoje djece, može da preživi od novca koji primaju njeni roditelji i brat.

Darka sa djecom

Njen otac Miodar, majka Anka i brat Darko mjesečno ukupno prihoduju 401 euro.

U rješenju Centra piše da ta suma “prelazi osnov za ostvarivanje prava za porodicu sa pet i više članova koji, prema zakonu, iznosi 95 eura”.

“Socijalna radnica je došla, kazala da ja fino živim. Zaključila da meni ne treba pomoć... Pitala sam je, po kojim kriterijumima lijepo živim, roditelji su mi u kreditima, jer su dovodili vodu, 12 godina je nijesmo imali... Pitala sam je šta da radim, treba li šatorsko krilo da razapnem da bih od države dobila pomoć...”, kazala je Darka “Vijestima”.

Pokazujući ispucale dlanove prošarane vidljivim žuljevima na pregibima, ona kaže kako je počela i da kopa za dnevnicu od 20 eura da bi prehranila troje djece.

“Dinara nemamo, sve sam im to rekla... Rekla sam da ne možemo da preživimo, da čistim po kućama, da sam počela da kopam za dnevnicu od 20 eura... samo da bih nahranila djecu”, kaže Darka, dodajući kako njen nevjenčani suprug ne plaća alimentaciju.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: