Pet osoba čeka na psa vodiča

Servis ‘’Pas vodič ili pomagač’’ prvi takav projekat u Crnoj Gori i jedan od prvih u regionu, a za taj projekat Udruženje mladih sa hendikepom je 2009. godine dobilo i nagradu Erste fondacije
0 komentar(a)
marijana mugosa, Foto: Luka Zeković
marijana mugosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2012. 08:21h

Na psa vodiča ili pomagača u Crnoj Gori trenutno čeka pet osoba, kazala je izvršna direktorka Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Marina Vujačić.

Ona je, povodom 28. aprila Svjetskog dana pasa vodiča, kazala da su do sada tri psa vodiča ili pomagača našla svoje vlasnike u Crnoj Gori.

"Iskreno se nadamo da će program nastaviti sa kontinuiranim sprovođenjem i da će se za njega omogućiti sistemska podrška, te da će dodjela pasa korisnicima iz Crne Gore postati praksa, a da će građani kao i do sada prihvatati naše pse. Isto tako očekujemo da se više nikada neće ponavljati nedozvoljena ponašanja prema korisnicima pasa, te da će se poštovati njihova zakonom garantovana prava", kazala je Vujačić.

Ona je kazala da Udruženje sprovodi Program za školovanje i dodjelu pasa vodiča i pomagača u okviru Programa za servise podrške od aprila 2006. godine.

"Program servisa podrške zasnovan je na cilju ostvarivanja veće mobilnosti i samostalnosti mladih i osoba s invaliditetom. U sklopu aktivnosti sprovedenih Programom za školovanje i dodjelu pasa vodiča i pomagača korisnicima/cama iz Crne Gore su dodijeljena dva psa vodiča i jedan pas pomagač", kazala je Vujačić.

Ona je zahvalila svim građanima i građankama, kao i brojnim firmama i institucijama, kompanijama, donatorima, zbog velikog doprinosa njihovih donacija Programu za školovanje i dodjelu pasa vodiča i pomagača.

Ona je napomenula da je servis ‘’Pas vodič ili pomagač’’ prvi takav projekat u Crnoj Gori i jedan od prvih u regionu, a za taj projekat Udruženje mladih sa hendikepom je 2009. godine dobilo i nagradu Erste fondacije.

"Udruženje je kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou prepoznato po tom programu. Članica smo Evropske federacije za pse vodiče i Udruženja rehabilitacijskih pasa Evrope, a u pogledu dodjele i školovanja pasa sarađujemo sa Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Centrom za rehabilitaciju Silver iz Zagreba", kazala je Vujačić.

Bonus video: