Kažnjavaće ljekare koji budu pisali previše recepata

Cilj zdravstvenih vlasti je da stanu na kraj rastućoj neracionalnoj potrošnji ljekova u Crnoj Gori
0 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.04.2012. 01:28h

Ljekari će ubuduće morati racionalnije da propisuju recepte pacijentima, jer će inspekcija Ministarstva zdravlja oštrije kontrolisati njihov rad, najavljeno je u Nacionalnom planu za racionalizaciju potrošnje medikamenata 2012-2016, koji je Vlada nedavno usvojila.

Iz Ministarstva priznaju da nadzor nad izdavanjem ljekova nije bio na zadovoljavajućem nivou, pa predviđaju njegovo poboljšanje.

“Cilj je da se prekine praksa izdavanja ljekova suprotno utvrđenom režimu izdavanja, za šta su predviđene i kaznene odredbe u Zakonu o ljekovima”, upozoravaju iz resora dr Miodraga Radunovića.

Cilj zdravstvenih vlasti je da stanu na kraj rastućoj neracionalnoj potrošnji ljekova u Crnoj Gori.

“Posebno zabrinjavajuća činjenica je da, prema procjenama, više od polovine pacijenata ne uzima lijek na način na koji je to receptima propisano. Neracionalna upotreba ljekova javlja se i u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i kod pacijenta”, upozoravaju iz Ministarstva.

Podaci o potrošnji ljekova u svijetu pokazuju stalan porast od sedam do 10 odsto godišnje, u Crnoj Gori je taj procenat i do 15, čime se Crna Gora ubraja u zemlje sa visokom potrošnjom ljekova.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: