Nepravilnosti na novom trajektu: "Teodu" zabranjena plovidba

Trajekt „Teodo“ od četvrtka se nalazi van eksploatacije, vezan na dijelu operativne obale pristaniša u Lepetanima
59 pregleda 0 komentar(a)
Teodo, trajekt Teodo, Foto: Siniša Luković
Teodo, trajekt Teodo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.04.2012. 19:22h

Inspekcija bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor donijela je u četvrtak rješenje o privremenoj zabrani plovidbe najnovijem brodu kompanije „Pomorski saobraćaj“ iz Kamenara, trajektu „Teodo“, zbog nepravilnosti koje su na tom brodu uočene prilikom redovne inspekcijske takozvane port state kontrole (PSC) prije nekoliko dana, nezvanično saznaju „Vijesti“.

„Teodo“ je zaustavljen jer nije imao propisno obučeno ukrcanu posadu, kao i zbog toga što na trajektu nije bilo važeće potvrde o ispravnosti broda za plovidbu – „Certificate of Seaworthines“, nezvanično je „Vijestima“ rečeno u krugovima bliskim Inspekciji bezbjednosti plovidbe.

Šef Lučke kapetanije Kotor Nikola Drakulović nije želio ni da potvrdi, ali ni demantuje informaciju da je najnoviji brod „Pomorskog saobraćaja“, tri miliona eura vrijedan trajekt „Teodo“, star nepunu godinu, dobio takozvani detention, odnosno privremenu zabranu plovidbe do uklanjanja otkrivenih nedostataka.

Drakulović je naglasio da, po pravilima Ministarstva pomorstva i saobraćaja, čiji je organ Lučka kapetanija Kotor, nije ovlašćen da daje izjave medijima, pa je uputio na portparola tog Ministarstva Ivanu Pejović. Ona, međutim, ni više od 24 sata nakon što su joj “Vijesti” poslale pitanje da li je „Teodo“ zaista zaustavljen od Inspekcije bezbjednosti plovidbe i koji su bili razlozi za to, nije dostavila zvaničan stav Ministarstva pomorstva.

Trajekt „Teodo“ od četvrtka se nalazi van eksploatacije, vezan na dijelu operativne obale pristaniša u Lepetanima

Isto tako, ni u kompaniji „Pomorski soabraćaj“ nijesu odgovorili na pitanja da li je tačno da je „Teodo“ zaustavila nadležna inspekcija, te šta su do sada tim povodom preduzeli.

Trajekt „Teodo“ od četvrtka se nalazi van eksploatacije, vezan na dijelu operativne obale pristaniša u Lepetanima, a prevoz automobila i putnika na liniji preko tjesnaca Verige trenutno obavljaju tri manja trajekta – „Perast“, „Kamenari“ i „Lepetane“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: