Žabljak se bratimi sa hrvatskim gradom Delnice

"U čestom smo kontaktu i imam informaciju da su organi Delnica aktivnosti slične našoj odluci već sproveli" izjavio Šljivančanin
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 12:48h

U sazivu sjednice SO Žabljak, koja će se održati 10. maja nalazi se i predlog odluke o bratimljenju Žabljaka i Delnica, grada u Hrvatskoj. Predlagač odluke je gradonačelnik Isailo Šljivančanin.

"Inicijativa o bratimljenju potekla je prije dvije godine kada nas je posjetila delegacija Zajednice Crnogoraca primorsko-goranske županije iz Rijeke koju je predvodio predsjednik zajednice Ljubo Radović" rekao je Šljivančanin.

"Ideja o bratimljenju baziranu je na brojnim sličnostima. U čestom smo kontaktu i imam informaciju da su organi Delnica aktivnosti slične našoj odluci već sproveli. Najavili su nam ponovni dolazak uskoro i planiraju da naša delegacija za 13. jul, dana naše državnosti, bude gost Delnica. Napravljen je program da se naš praznik obilježi u tom gradu i pored drugih dešavanja planiran je nastup KUD "Njegoš" sa Cetinja", kaže Šljivančanin.

Delnice su grad koji pokriva središnji dio goranske visoravni i najveće su naselje cijelog Gorskog kotara.

U toj opštini, na nadmorskoj visini od preko 700 metara prema popisu iz 2001. godine živi 6.200. stanovnika. Imaju razvijenu drvnu industriju, uređene staze za alpsko i nordijsko skijanje i jedinu ski skakaonicu u Hrvatskoj.

Uz to i obilje uslova za razvoj turizma a predjeli Gorskog kotara, prikazani u popularnoj seriji "Kapelski kresovi" neodoljivo podsjećaju na takve u Žabljaku a žabljačkim ski trkačima dobro su poznate staze i takmičenja u Mrkopalju.

Galerija

Bonus video: