ŽPCG: Nemamo dovoljno vozova za 'gušći' saobraćaj

Vojo Andrijašević, direktor sektora za lokalni prevoz ŽPCG kaže da je ta promjena u redu vožnje uslovljena radovima na pruzi i brojem vozova
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 08:01h

Od Podgorice ka Bijelom Polju i obratno, dnevno saobaćaju četiri voza, a prema Baru jedanaest.

U Željezničkom prevozu (ŽPCG) priznaju da to nije dovoljno i da bi i oni htjeli da red vožnje bude “gušći”, ali kako kažu, trenutno to nije moguće zbog broja vozova i zbog radova na pruzi.

“Prema Bijelom Polju imamo dva lokalna i dva međunarodna polaska.

To je trenutno maksimum, jer nemamo dovoljno vozova, a ne manji problem, u tom smislu, su i radovi na pruzi koji dnevno prouzrokuju pet i po sati prekida saobraćaja.

"Sredinom naredne godine dobićemo još tri nova voza iz Španije koji će saobraćati na sređenoj nikšićkoj pruzi. Kada je riječ o novim polascima za narednu godinu, planiran je samo još jedan više prema Baru zbog velikog interesovanja”, kaže Andrijašević

Prošle godine su, kada je riječ o lokalnom prevozu, tu liniju održavala dva voza, ali je bio veliki problem to što su na stanicama u Podgorici i Bijelom Polju gubili sate na čekanju novog polaska.

Sada prema Bijelom Polju saobraća jedna elektromotorna garnitura, a novih polazaka ne može biti prije nego se završe radovi na pruzi i prije nego bude više vozova”, kazao je Vojo Andrijašević, direktor sektora za lokalni prevoz.

Andrijašević tvrdi da razumije negodovanje Bjelopoljaca zbog nedavnog ukidanja jutarnjeg polaska.

Kaže i da je ta promjena u redu vožnje uslovljena radovima na pruzi i brojem vozova.

“Trenutno su dvije elektromotorne garniture na remontu i modernizaciji u zagrebačkom Gredelju. Trebalo je da one budu gotove početkom turističke sezone, ali će stići tek krajem, jer zbog snijega nijesu mogle biti dopremljene u Gredelj na vrijeme.

Sredinom naredne godine dobićemo još tri nova voza iz Španije koji će saobraćati na sređenoj nikšićkoj pruzi. Kada je riječ o novim polascima za narednu godinu, planiran je samo još jedan više prema Baru zbog velikog interesovanja”, kaže Andrijašević.

Broj sezonskih polazaka prema jugu, biće neznatno povećan.

“Neće biti tzv. kupačkog voza, nego ćemo na voz koji iz Bijelog Polja stiže u 11 sati i 20 minuta, kačiti dodatna kola za kupače iz Podgorice. Kada je riječ o povratku, uz četiri popodnevna polaska, u 16,53, ¸7,19, 19,15 i 20,40, u toku sezone svaki dan će iz Sutomora za Podgoricu saobraćati i voz u 18,40, koji sada saobraća samo radnim danima”, kazao je Andrijašević.

Zbog problema sa brojem upotrebljivih vozova u Srbiji i brojem novih polazaka prema Beogradu i Subotici je pod znakom pitanja

Zbog sličnih problema sa brojem upotrebljivih vozova u Srbiji i brojem novih polazaka prema Beogradu i Subotici je pod znakom pitanja.

“Plan je, i to zavisi od mogućnosti željeznica Srbije, da se u toku sezone uvede auto-voz Beograd-Bar-Beograd. U planu je i uvođenje voza Bar-Subotica, na koji bi se kačila posebna kola za Prag i Moskvu”, objašnjava Andrijašević.

On ističe da željeznički prevoz ulaže veliki novac u sređivanje vozova.

“Ipak to ne može brzo i osim novca za to treba i vremena. Kada je riječ o vremenu, kao ilustraciju treba reći i primjer da za transport voza do Zagreba treba 20 dana. Na drugoj strani ulaganja podižu kvalitet putovanja i to naši putnici već mogu da osjete”, kaže Andrijašević.

Bonus video: