Studenti FPN-a posjetili Skupštinu - već izabrali strane

tudenti različitih studijskih programa FPN-a obišli su juče parlament, kako bi se upoznali sa radom Skupštine, njenim nadležnostima i funkcijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 08:05h

Trećina studenata Fakulteta političkih nauka zauzela je pozicije opozicionih, trećina poslanika na vlasti, dok se njih pet našlo u klupama skupštinske sale za zasjedanja na pozicijama ministara.

Studenti različitih studijskih programa FPN-a obišli su juče parlament, kako bi se upoznali sa radom Skupštine, njenim nadležnostima i funkcijom.

Sudeći po rasporedu sjedjenja u sali za sjednice, visokoškolci su već odabrali strane.

Za Emira Pilava sa studijskog programa evropske studije, posjeta Skupštini je novo iskustvo jer sebe vidi kao poslanika ili predstavnika nekog državnog organa, ali za sada ne otkriva gdje sebe vidi - u opozicionim ili klupama predviđenim za vlast.

"To zavisi od situacije na kraju studija. Trenutna politička situacija u Crnoj Gori je vrlo interesantna, ali i vrlo loša po građane", kazao je Pilav koji je sa klupe lidera PzP-a Nebojše Medojevića pitao koliko često se sjednice parlamenta prekidaju.

"Tu su uvijek predsjednik i potpredsjednici parlamenta da opomenu ukoliko poslanici sa zadate pređu na drugu temu. Svi smo ljudi, a osim toga predsjednik (Ranko Krivokapić) je demokrata, pa rijetko dođe do teških riječi. Ipak je ovo jedan od najaktivnijih parlamenata u regionu", odgovorio mu je zamjenik generalnog sekretara Slobodan Dragović.

Buduća novinarka Nevena Vulević smatra da novinari u Crnoj Gori "nemaju dovoljnu slobodu govora".

"Ne mogu da izraze činjenice i stavove na pravi način, jer ih vlast ograničava. Mislim da bi sloboda trebalo da bude mnogo veća, da svi oni koji se odluče za našu profesiju mogu da kažu ono što misle".

Vulević očekuje da će se situacija, kada je u pitanju pritisak vlasti na medije, promijeniti dok završi fakultet.

Odgovarajući na pitanje studenata da li poslanici moraju prisustvovati svim sjednicama, Dragović je kazao da je većini njih to poslovni angažman

"Ne plašim se fizičkog napada. Isključivo ću se baviti činjenicama i tu nema mjesta za bilo kakve napade", poručila je Vulević.

Studentkinja smjera socijalni rad kazala je da se stvari u toj oblasti iz godine u godinu popravljaju.

“Volontiram u jednoj nevladinoj organizaciji. Sve je više volontera i ljudi koji se opredjeljuju za socijalni rad. Sada bolje nego ranije, bar prema informacijama koje imam. Čini se da će biti još bolje”, kazala je Jelić.

Odgovarajući na pitanje studenata da li poslanici moraju prisustvovati svim sjednicama, Dragović je kazao da je većini njih to poslovni angažman.

“Izabrali su ih građani i oni imaju obavezu prema njima”, zaključio je Dragović. Studenti su juče više saznali i o istorijatu Skupštine, ali i obišli i druge sale.

Domaćin nije dužan da dočekuje goste

Dragović je kazao da već 10 godina, koliko se sprovodi projekat "Otvoreni parlament", novinari prozivaju predsjednika Skupštine da ne dočekuje građane, đake i studente.

“U posljednje vrijeme mediji su stvorili zabunu da u okviru programa goste treba da dočekuje predsjednik parlamenta. Svaki put prvo objasne da domaćin parlamenta, predsjednik, nije sreo studente, đake. Međutim, projekat nije zamišljen tako da predsjednik Skupštine vodi studente i đake da obilaze salu", ocijenio je Dragović.

Galerija

Bonus video: