Ministarstvo: Nećemo dozvoliti povećanje školarina

Ministarstvo ostaje pri prethodno iznesenom stavu da će podržati studentske zahtjeve koji se odnose na školarine
0 komentar(a)
Studenti, Foto: Boris Pejović
Studenti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2012. 14:26h

Ministarstvo prosvjete i sporta neće podržati prijedlog rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Predraga Miranovića da se u narednoj školskoj godini povećaju školarine.

"Reakcije studentske javnosti posljedica su javno iznesenog stava pojedinaca.Očigledno je da se mora ponoviti da se odluka o povećanju ili smanjenju školarina može donijeti isključivo zajedničkom saradnjom sa studentima", navedeno je u saopštenju iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva je rečeno da je UO Univerziteta formirao Komisiju, koju čine predstavnici menadžmenta Univerziteta, sindikata i studenata čiji je zadatak da se Upravnom odboru, nakon detaljno sprovedene analize, dostavi prijedlog o visini školarina na Univerzitetu.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, na prijedlog Senata i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i sporta, utvrđuje visinu školarine na studijskim programima.

"Ministarstvo ostaje pri prethodno iznesenom stavu da će podržati studentske zahtjeve koji se odnose na školarine i neće dozvoliti da bilo ko sa Univerziteta utiče na njihovo povećanje. Kao i do sada, Ministarstvo, kroz partnerski dijalog sa Studentskim parlamentom, ostaje dosljedno uvažavanju, zajedničko prihvatljivim rješenjima i realizaciji studentskih zahtjeva. Sa takvim stavovima upoznati su i predstavnici Parlamenta koji su učestvovali na brojnim sastancima na kojima su definisani zajednički poslovi i obaveze koje se realizuju u realnim rokovima", zaključeno je u saopštenju.

Nakon rektorove najave da će se školarine povećati, a broj studenata naredne godine smanjiti, oštro su reagovali predstavnici studenata Filozofskog fakulteta, FPN-a, Studentske unije, ali i njihova predstavnička organizacija na UCG Studentski parlament.

Bonus video: