"Na Cetinju danas ništa ne radi"

"Naša djeca auto stopom svakog jutra idu u Budvu ili Podgoricu gdje mjesečno zarađuju po 100-200 eura, dok ljude koji rade u državnim organima na Cetinju dovode iz Podgorice"
137 pregleda 0 komentar(a)
Obod, Foto: Danijela Lasica
Obod, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 26.04.2012. 12:49h

"Na Cetinju danas ništa ne radi, svi smo ugroženi. Da nam hrana ne dolazi sa strane ne bi imali čine da se prehranimo jer ništa ne proizvodimo, nema industrije, poljoprivrede. Naše fabrike, "Košuta", "Obod", "Tara", zapošljavale su preko 7.000 radnika a trenutno do svih njih radi samo dvoje u "Obodu", navodi se u saopštenju predsjednika Koordinacionog odbora bivših radnika i penzionera "Oboda" Draga Banovića.

Dodaje da "naša djeca auto stopom svakog jutra idu u Budvu ili Podgoricu gdje mjesečno zarađuju po 100-200 eura, dok ljude koji rade u državnim organima na Cetinju dovode iz Podgorice".

"Mi na Cetinju ne možemo da živimo od kulture i turizma kao što je to Vlada odlučila, mi tražimo da radimo, tražimo novac koji su nam dužni, tražimo da se ispita ko je pokrao naše fabrike, gdje je ta vrijedna imovina, ko je zaključao naše fabrike i šta ima u njima! Radnici "Oboda" su iz novina saznali da nam je možda uveden stečaj. Kako je to moguće kad se godinama nije sastala Skupština akcionara?", pita Banović.

Koordinacioni tim traži da tužilaštvo i policija provjere gdje je nestala imovina fabrike "Obod", da nadležne inspekcije zapečate sve fabrike i izvrše popis nekretnina u bivšim jugoslovenskim republikama, da Vesna Medenica, Ranka Čarapić i Ministarstvo pravde preispitaju šta je bilo sa presudama o nezakonitim raspodjelama novca iz budžeta počev od 2003.

"To smo tražili i na protestu u novembru 2011. uputili smo tada i dopise nadležnim državnim organima a odgovorila nam je jedino Medenica koja nas je obavjestila da neće da komentariše presude. Ako ima časti i morala ova Vlada, ali i ostali, moraju da odu jer ovako više ne može!", navodi se u saopštenju Banovića.

On je pozvao Cetinjane da više ne ćute i da dođu u petak u 10 sati ispred kapija "naših propalih fabrika" kako bi digli glasa za radnike, prava i Cetinje.

Bonus video: