Samo tri auto otpada rade legalno, država prijeti kaznama

Jedan od izraženih ekoloških problema je problem nelegalnog sakupljanja i rastavljanja otpadnih vozila
531 pregleda 0 komentar(a)
auto otpad, Foto: Ivan Petrušić
auto otpad, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.04.2012. 02:28h

Uprkos brojnim placevima na kojima se širom Crne Gore skladište stari automobili, samo tri pravna lica u državi imaju dozvolu za tu djelatnost.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, od početka 2011. godine, odnosno od usvajanja Zakona o upravljanju otpadom, dozvolu su izdali jedino preduzeću Deponija d.o.o. i Bukumirska jezera d.o.o. iz Podgorice, kao i Centru za reciklažu iz Nikšića.

U drugim opštinama nijedno pravno, ni fizičko lice nije upisano u Registar sakupljača, odnosno prevoznika otpadnih vozila.

Ekološka inspektorka u Agenciji Jelena Nikčević „Vijestima“ je kazala da je, osim ta tri pravna lica, još nekoliko u proceduri za dobijanje dozvole i da se nada da će je oni uskoro i dobiti.

Iz Agencije su podsjetili da je jedan od izraženih ekoloških problema bio problem nelegalnog sakupljanja i rastavljanja otpadnih vozila, usljed čega je dolazilo do ispuštanja motornih ulja i drugih tečnosti u zemljište i/ili vode.

U cilju suzbijanja tog problema, Ekološka inspekcija i Komunalna policija Glavnog grada, kako se navodi u odgovorima, sproveli su zajedničku kontrolu u toku 2011. godine kod pravnih i fizičkih lica koja su u prethodnom periodu organizovano obavljala tu djelatnost, bez dozvole Agencije za zaštitu životne sredine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: