Lokalni građanski protesti: Berane, Pljevlja, Rožaje i Cetinje

U Beranama će biti u 12 sati na platou ispred zgrade Skupštine opštine, u Pljevljima u 13 sati, u Rožajama u 11.30, a na Cetinju u 10 časova
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 19:11h

U Beranama, Pljevljima i Rožajama kao i na Cetinju u petak će biti održani građanski protesti koje organizuju radničke i nevladine organizacije i udruženja invalida, uz koordinaciju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Protestom se želi skrenuti pažnja na lošu socijalno-ekonomsku situaciju većine građana, a biće zatražena odgovornost Vlade zbog loše ekonomske politike, pogrešnih privatizacija i propale privrede u ovim gradovima.

Protest u Beranama biće održan u dvanaest sati na platou ispred zgrade Skupštine opštine, u Pljevljima na Trgu Đorđija Peruničića u 13 sati, u Rožajama u 11.30 časova na trgu a na Cetinju u 10 časova u krugu bivše fabrike Košuta.

Organizacionom odboru u Beranama učešće su do sada najavili radnici i bivši radnici fabrike celuloze i papira, Polimke, Rudnika mrkog uglja i ŠIP Polimlja. Predsjednik Organizacionog odbora Mileta Šćekić kazao je da očekuje veliki broj nezadovoljnih radnika, građana i studenata.

"Očekujemo posebno masivan dolazak građana iz Beran sela koji već godinu i po protestuju zbog izgradnje deponije na Vasovim vodama",rekao je Šćekić.

Nezaposleni, siromašni,...

Predstavnici Organizacionog odbora u Pljevljima očekuju učešće radnika privatizacionih kompanija koji mjesecima nijesu primili platu i neizvjesno je kada će dobiti zaradu, radnika uništenih preduzeća kao i svih onih nezadovoljnim ekonomskom situacijom

Od oko 600 radnika “Velimira Jakića”, koji su nakon uvođenja stečaja u tu kompaniju 2003 godine poslati na Biro rada, njih oko 200 od kojih 175 invalida rada i dalje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Na posao je vraćeno 339 radnika a ostalima je data lažna nada da će i oni ponovo naći zaposlenje u toj kompaniji kada ona bude privatizovana.

Rožajski invalidi rada učestvovaće na protestu koji će se u gradu na Ibru održati u petak. Smatraju da na drugi način ne mogu ostvariti svoja prava „jer ljudi koji vode ovu državu zastupaju samo lične interese“.

"Svoje zdravlje smo ostavili u sada već propalim preduzećima. Izdržavali smo porodice i školovali djecu da bi mogli da se zaposle u nekoj od rožajskih firmi i omoguće sebi pristojan život i budućnost. Međutim, vlast je izvršila neke čudne privatizacije firmi, a nas je izbacila na ulice bez pristojnog načina za ostatak života", rekao je ispred invalida rada Hajran Murić.

Nakon sumnjivih privatizacija rožajske firme su postepeno nestajale „pljačkanjem i raznošenjem imovine koju su radnici godinama stvarali“.

Radnici sa Cetinja u koroti

Ove godine navršava se 51 godina od osnivanja Industrije modne obuće Košuta i pet godina radničkih protesta koji su imali za cilj ostvarenje radničkih prava.

Tim povodom, NVO „Udruženje bivših radnika IMO ’Košuta’”, u petak, 27. aprila, u deset časova, u krugu fabrike na Cetinju organizovaće zbor bivših radnika.

Organizatori najavljuju da će prvo obići fabriku koja je, kako navode, nekada proizvodila milion pari cipela godišnje i zapošljavala 1.600 radnika. Nakon toga planiran je performans koji predviđa da se pred nekada uspješnom fabrikom, položi vijenac.

Organizatori poručuju i „da zbog korote, neće biti kulturno-zabavnog programa i brašnjenika".

Galerija

Bonus video: