Otpad završava u Zeti

NVO “Green Home” apelovala je na nadležne da nakon pada nivoa vode blagovremeno očiste Rimanić potok u blizini Spuža kako bi spriječili zagađenje rijeke Zete i umanjili već narušenu ravnotežu kvaliteta vode
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 19:14h

Iako su nadležni iz Komunalnog preduzeća u Danilovgradu još u avgustu prošle godine kazali da će problem biti riješen u dogledno vrijeme, ni nakon osam mjeseci ništa nije urađeno.

„Nakon nedavnih padavina nivo rijeke Zete je porastao i otpad iz potoka Rimanić je vodenom stihijom završio u rijeci. Treba naglasiti da potok Rimanić pripada vezanom riječnom sistemu Zeta – Morača – Skadarsko jezero, te samim tim otpad na taj način dospijeva u vodeni tok, obale i na dno korita tih rijeka“, kazala je Jovana Janjušević iz te NVO.

Ona je podsjetila da su u avgustu prošle godine Javnom komunalnom preduzeću iz Danilovgrada prijavili problem nelegalnog odlaganja otpada u taj potok koji je pritoka rijeke Zete. Oni su sa NVO „Green River Zeta“ organizovali četiri akcije čišćenja rijeke Zete i na osnovu informacija sa terena podnijeli pet krivičnih prijava protiv zagađivača ove rijeke koji su višegodišnjim ispuštanjem otpadnih voda, ali i direktnim odlaganjem otpada iz fabričkih postrojenja ugrozili, ne samo biodiverzitet ove rijeke, već i kvalitet njene vode.

„Potok Rimanić, koji pored svoje prirodne funkcije predstavlja i lokaciju za odlaganje otpada, je tom prilikom ostao otvoreno pitanje zbog nepristupačnosti terena i nedostatka adekvatne mehanizacije pomoću koje bi se očistio“, kazali je Janjušević.

Iz Komunalnog preduzeća su kazali da će do kraja mjeseca dobiti vozila i opremu nabavljenu u okviru projekta „Unapređenje upravljanja otpadom u opštini Danilovgrad“ koji su podržali Evropska unija i Vlada Crne Gore. Tada će se steći uslovi da se deponija na Rimanić potoku dovede u red.

“Čišćenje Rimanić potoka obuhvaćeno je programom koji smo napravili i koji je već počeo da se realizuje. Morali smo sačekati mehanizaciju i opremu iz Slovenije, ali očekujemo da će u narednih nekoliko dana to sve stići i da će se početi sa radovima na uklanjanju te deponije”, kazao je Simović.

Galerija

Bonus video: