Iako postoji od 2009, broj za prijavu nestale djece još nije aktivan

Raičević nije mogla da precizira koliko je djece u Crnoj Gori obuhvaćeno eksploatacijom. “To je podatak koji policija mora da zna, jer oni primaju takva uputstva"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ljiljana Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljiljana Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2012. 08:43h

Međunarodni broj za nestalu i eksploatisanu djecu 116000 još nije aktivan u Crnoj Gori, iako u Agenciji za telekomunikacije postoji još od 2009. godine.

To su saopštili juče aktivisti NVO “Sigurna ženska kuća”, koji su organizovanjem okruglog stola podržali kampanju Savjeta Evrope “Jedno od petoro”, čiji je cilj zaštita djece od nasilja.

Izvršna direktorica SŽK Ljiljana Raičević saopštila je da je za organizaciju prije nekoliko godina saznala da u Agenciji za telekomunikacije postoji broj 116000, “internacionalni broj koji je Evropska komisija dodijelila kao specijalni broj za nestalu i eksploatisanu djecu”.

"Odavno radimo na takvim poslovima i imamo puno obavještenja. S vremena na vrijeme doznamo i za neko nestalo dijete, i nijesmo bili u prilici da se obratimo nekome ko će da pokrene cijeli taj proces“, kazala je Raičević.

Ona je podsjetila da je Crna Gora tranzitna zemlja, da se mnoga djeca nalaze u proputovanju i da se kraće ili duže zadržavaju u njoj: “Ako se zna da su nam u okruženju i Albanija, i Kosovo, i Makedonija, da nam je blizu Italija – to su švercerski putevi ne samo za razne vrste droga, oružja i djevojaka, nego i za djecu koja nestaju i koja su eksploatisana“.

“Ako se zna da su nam u okruženju i Albanija, i Kosovo, i Makedonija, da nam je blizu Italija – to su švercerski putevi ne samo za razne vrste droga, oružja i djevojaka, nego i za djecu koja nestaju i koja su eksploatisana

“Od tada se borim da i neko u Crnoj Gori, ne moramo to da budemo mi, preuzme taj broj i odgovornost za djecu koja bi prolazila kroz našu zemlju. Praksa je da to bude NVO koji je obučen, koji ima saznanja i osobe koje znaju da pričaju preko telefona, a mi smo obučeni za to”, kazala je Raičević.

Ona je naglasila da ne postoji šansa da se takav projekat realizuje bez policije, sa kojom njena organizacija već ima saradnju: “U tom slučaju, policija treba da bude u komunikaciji sa policijskim organizacijama drugih zemalja koje se bave nestalim ljudima, posebno djecom“.

“Ako bude raspisan tender, mi ćemo se javiti. Takođe ohrabrujemo policiju i kancelariju nacionalnog koordinatora za borbu protiv trafikinga, kao i romske organizacije“, poručila je Raičević.

Ona je ocijenila da, pored policije, i Ministarstvo za rad i socijalno staranje treba da bude zainteresovano za takav projekat.

Uglavnom nestaju romska djeca

Raičević nije mogla da precizira koliko je djece u Crnoj Gori obuhvaćeno eksploatacijom. “To je podatak koji policija mora da zna, jer oni primaju takva uputstva. Mi u proteklih nekoliko godina imamo podatak za 12 nestalih djevojčica, i u većini slučajeva je to u vezi s romskom populacijom“.

Predstavnik Agencije za telekomunikacije Duška Marković potvrdila je da broj 116000 postoji, objašnjavajući da takve brojeve dobijaju isključivo telekomunikacioni operatori, koji dalje sklapaju ugovore sa pružaocem usluga za tu svrhu.

“Vodili smo računa i o cijeni, pa smo zbog svrhe korišćenja takvih brojeva odlučili da ih besplatno dodjeljujemo operatorima“, dodala je ona.

Marković je kazala da već postoji interesovanje nekih organizacija za dodjelu tog i sličnih brojeva.

Koordinator u Centru za eksploatisanu djecu jugoistočne Evrope Olgica Čekić saopštila je da je Komitet za elektronske komunikacije Evropske konferencije poštanskih i telekomunikacionih uprava (CET), 2007. godine donio odluku o rezervisanju nacionalnog numeričkog ranga koji počinje brojevima 116 za usklađene brojeve namijenjene pružanju usaglašenih usluga od socijalnog značaja.

Broj mora biti besplatan i dostupan 24 sata dnevno

Ona je pojasnila da su uslovi za dobijanje prava na korišćenje usaglašenih brojeva, između ostalog, da taj servis obezbjeđuje informacije, pomoć ili je sredstvo obavještavanja namijenjeno građanima, da je otvoren za sve građane, besplatan, dostupan 24 sata dnevno i raspoloživ na teritoriji cijele zemlje.

Servis 116000, kako je navela, preuzima informacije o nestaloj djeci i prosljeđuje ih policiji, pruža savjete i podršku osobama koje su odgovorne za nestalo dijete i podržava istragu koju vodi policija.

Crna Gora je, prije nego što postane članica Evropske unije, obavezna da uvede taj broj, odnosno da ga učini operativnim.

Bonus video: