Invalidi rada odustali od protesta!

Njihov predstavnik Lazar Knežević kazao je da su Vladi ostavili rok od šest mjeseci da ispuni njihove zahtjeve
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 19:22h

Bjelopoljski invalidi rada koji su prenoćili ispred zgrade Vlade odustali su od daljih protesta.

Oni su se večeras spakovali i autobusom krenuli ka Bijelom Polju.

Njihov predstavnik Lazar Knežević kazao je da su Vladi ostavili rok od šest mjeseci da ispuni njihove zahtjeve.

Knežević je tokom dana kazao da su pokisli, promrzli, umorni i iscrpljeni, ali da neće odustati od zahtjeva.

On se kratko susreo sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem koji mu je kazao da su svi njihvoi zahtjevi ispunjeni.

"Pošli smo u iz Bijelog Polja pješke da bi ostvarili neke naše zahtjeve, a oni pričaju da su nam oni ispunjeni. Ne mogu nam trpati u usta nešto što nije završeno", kazao je Knežević.

Bjelopoljski invalidi rada su iz Bijelog Polja krenuli u ponedjeljak u protestni marš do Podgorice, ali zbog teškog zdravstvenog stanja autobusima su došli u Glavni grad.

Na protestni marš do Podgorice nakon što su nadležni na sastanku, koji je u ponedjeljak održan u prostorijama Ministarstva rada i socijalnog staranja, odbili da ispune njihove najosnovnije zahtjeve. Zbog lošeg zdravstvenog stanja jedan broj invalida rada se ranije vratio u Bijelo Polje.

Noć su proveli na Zlatici, odakle su se uputili prema zgradi Vlade.

Njihovi osnovni zahtjevi odnose se na poboljšanje uslova za odlazak u penziju.

Do večeras su tvrdili da neće odustati od zahtjeva da se odlazak u penziju omogući muškarcima sa 55 godina, a ženama sa 50 godina života i najmanje 15 godina radnog staža, ali tako da polazna osnova ne bude manja od prosječne penzije u Crnoj Gori.Invalidi rada traže i isplatu 24 prosječne zarade radnicima koji su stečajem ili kao tehnološki višak ostali bez posla, povezivanje radnog staža, subvencije za struju, kao i rješenje stambenog pitanja.Oni traže da se svi iz te kategorije koji su evidentirani kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) izjednače i svedu na jednu grupu, odnosno da se odvoje od zdravih osoba koje su na toj evidenciji.

Pridružili se invalidi rada iz Kolašina

Predstavnici invalida rada iz Kolašina pridružili su se kolegama ispred Vlade.

Kako je kazao Zoran Vlahović iz kolašinskog udženja, kao i do sada, podržavaju sve zahtjeve invalida rada iz Bijeg Polja.

"Preko 70 invalida rada iz, uglavnom , priopalih kolašinskih preduzeća, nastojaće da u svemu i do kraja ispunjenja zahtjeva bude uz kolege iz Bijelog Polja. Predstavnici iz kolašina jutros su im se pridružili i ispred Vlade. Došli smo svi koji smo mogl" rekao je Rakočević.

On je kazao da je nedopustiva inertnost odgovrnih prema teškoćama u kojima invalidi rada.

Podržali ih Dakićevci

Bivši radnici fabrike „Radoje Dakić“ danas su, tokom redovnog protesta ispred Vlade, podržali bjelopoljske invalidea rada koji su noć proveli na trotoaru kod zgrade izvršne vlasti.„Pridružili smo se danas invalidima rada koji su došli iz Bijelog Polja, tu je bilo i radnika Imaka, a mi smo nekada bili jedinstvena firma”, rekao je predsjednik Kordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", Milan Vukčević.

“Tamo smo kao vanpolitički dio društva koji je doveden na ivicu egzistencije i ne bi bilo dobro da se to socijalno nezadovoljstvo proširi u socijalnu revoluciju”

On je agenciji Mina-business kazao da radnici “Radoja Dakića”, kao i invalidi, preživljavaju teške trenutke i da su suočeni sa surovom bezosjećajnošću nadležnih od kojih zavisi ispunjenje njihovih zahtjeva.“Tamo smo kao vanpolitički dio društva koji je doveden na ivicu egzistencije i ne bi bilo dobro da se to socijalno nezadovoljstvo proširi u socijalnu revoluciju”, poručio je Vukčević. On je naveo i da su radnici te podgoričke fabrike bili ispred zgrade Vlade samo sa jednim zahtjevom.“Tražimo od premijera Igora Lukšića da naša potraživanja budu obuhvaćena rabalansom budžeta”, podsjetio je Vukčević i dodao da Vlada za to ima pokriće u imovini fabrike koja mnogo više vrijedi i taj novac će im se vratiti.Bivši radnici će, zbog praznika koji slijede, 9. maja nastaviti sa protestom ispred zgrade Vlade.

Vukčević je dodao da će se u petak, 27. aprila, održati u Plantažama Skupština akcionara fabrike “Radoja Dakić”, kada će se raspravljati o nezakonitistima i propustima u poslovanju preduzeća, jer, kako je kazao, dvije godine nije usvajan završni račun. “Sada, prvi put, poslije dužeg perioda došli smo u situaciju da možemo da raspravljamo o tome”, rekao je Vukčević.Bivši radnici i povjerioci fabrike “Radoje Dakić” se više od tri godine okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Galerija

Bonus video: