Studentski izbori: Radović i Smolović ubjedljivo pobjedili

“Ova pobjeda je potvrda da smo pošteno radili, da smo bili u pravu i da studenti to prepoznaju”, kazala je Biljana Radović
148 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 21:28h

Na vanrednim studentskim izborima na Filozofskom fakultetu (FF) najviše glasova osvojili su aktuelni predstavnici Biljana Radović i Darko Smolović.

Oni su, uprkos slaboj izlaznosti studenata, sa preko sto glasova pobjedili svoje protivkandidate Mitra Kuzman i Milana Vujanovića.

“Ova pobjeda je potvrda da smo pošteno radili, da smo bili u pravu i da studenti to prepoznaju”, kazala je kandidatkinja Biljana Radović koja je osvojila najviše glasova.

Na Fejsbuk grupi “Podrška borcima za prava studenata FF iz Nikšića” studenti su danima pružali podršku svojim predstavnicima i pozivali kolege da glasaju za njih.

“Radović i Smolović se bore za nas studente, a ne za lični interes i za svoj džep, zato svi moramo na izbore. Sramota bi bilo da tim ljudima mi studenti okrenemo leđa”, napisao je jedan od studenata.

Oni su uz Ognjena Jovovića nedavno obilježili godinu dana učešća na protestima na kojima traže slobodni Univerzitet i jednaku primjenu Bolonjske deklaracije.

Ovi izbori raspisani su dan nakon njihovog učešća na majskom protestu, pa su ih nikšićki studenti doživjeli kao reakciju na kritike rada Studentskog parlamenta (SP).

Kamen temeljac za novi dom: Lukšić sa SP-om

Nikšićki studenti vs Golubović

Predsjednik SP-a Petar Golubović ih je iznenada proglasio nelegalnim predstavnicima jer za njih izbori nijesu raspisivani već su svoje prethodnike, kako su tvrdili, naslijedili u skladu sa članom 123 Statuta Univeziteta Crne Gore (UCG). "Studentsko vijeće je moglo da bira povjerenika koji će koordinisati rad studenata na fakultetu, a nigdje se precizno nije navodilo kako se mogu birati predstavnici studenata", kazali su studenti “Vijestima”.

Oni su tada objasnili da Statuti UCG i SP nijesu usaglašeni i da je to predsjedniku parlamenta dalo mogućnost da članove tumači kako mu odgovara.

"Nikšićani su u novembru trebali Petru Goluboviću da bi organizovao protest, a kasnije kada je vidio da nećemo podržati njegove samovoljne odluke i lopovluke, onda više nijesmo odgovarali," kazao je ranije Darko Smolović.

Nikšićki studenti ove vanredne izbore okarakterisali kao pokušaj “regrutacionog centra podmlatka SDP-a” da oslabi nikšićke studente".

Njihove nesuglasice traju duže vrijeme, a nikšićka “trojka” nedavno je uputila poziv tužilaštvu da ispita rad Studentskog parlamenta optužujući ih da nemilice troše studentski novac I zloupotrebljaju svoj položaj.

Galerija

Bonus video: