Zaboravljeni mještani Straševine prijete štrajkom glađu

"Nama se ovo dešava svake godine, a ne samo sada. Ugroženo je osam domaćinstava, neko manje neko više"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 17:33h

Mještani naselja Straševina, četiri kilometra od centra Nikšića, najavili su da će naredne sedmice otpočeti štrajk glađu ukoliko neko od nadležnih ne riješi problem njihovih poplavljenih imanja.

Iako, kako kažu, ne znaju tačno ko je nadležan za izlivanje donjeg toka rijeke Mrkošnice, sačekaće odgovor Opštine i Elektroprivrede i ukoliko do rješenja ne dođe štrajk je, kako rekoše, neminovan.

"Iako nijesu velike padavine, iako se bliži maj, najljepši mjesec kada bi sve trebalo da cvjeta ovdje je sve poplavljeno, ovo je prizor i katastrofa. Poplave su nastale izlivanjem korita rijeke Mrkošnice. Nama se ovo dešava svake godine, a ne samo sada. Ugroženo je osam domaćinstava, neko manje neko više, ali tri familije su najviše pogođene – porodice Nikčević, Šiljak i Stanišić", kazao je Ranko Nikčević pokazujući poplavljeno imanje.

"Zaboravljeni smo..."

Ranko živi sa majkom, bratom, snahom i troje bratanića.

Kaže da su se on i komšije godinama obraćali Elektroprivredi i Opštini tražeći da neko „ukroti“ korito Mrkošnice i napravi kanal, ali da na njihove zahtjeve niko nije odgovorio.

"Napisali smo brdo i brdo zahtjeva da nas glava boli od njih. Obraćali smo se Elektroprivredi bezbroj puta i niko se nije okrenuo na nas, a obraćali smo se i Opštini. Opština kaže da je EPCG vlasnik korita rijeke Mrkošnice, a EPCG kaže da nije i da je 1973. godine tadašnji predsjednik Opštine Đorđije Grujičić potpisao ugovor tako da je Opština nadležna za korito rijeke Mrkošnice. Nemamo više s kim da pričamo. Zaboravljeni smo, iako ne znamo zašto. Razapećemo šator nasred imanja i stupićemo u štrajk glađu i žeđu do daljnjeg, i tako ćemo ostati do kraja", poručio je Nikčević.

Njegova porodica ima 8.300 metara kvadratnih zemlje, a dobar dio je poplavljen.

Problem im predstavlja, kaže Nikčević, i smeće koje ostaje nakon povlačenja vode, tako da je imanje neupotrebljivo za sađenje voća i povrća.

Problem im predstavlja, kaže Nikčević, i smeće koje ostaje nakon povlačenja vode

"Čim se povuče voda ostaje otpad, pa dođu lešinari, psi lutalice i raznose taj otpad svuda. Ovdje nema života. Probali smo ove godine da posadimo krompir i pobjegli u stranu pored ovolike zemlje, ali on je već dva puta poplavljen. Ovdje je prava zaraza, pa su mi i tri krave i vo krepali. Znaju to i komšije, a i veterinari. Zašto živjeti ovdje i mučiti se kada nema svrhe", nemoćno sliježe ruke Nikčević.

Kaže da bi volio da dođu nadležne institucije i ministar poljoprivrede i vide do čega je došao nekada ugledni kooperant u opštini, koji sada, umjesto obradive zemlje, ima neupotrebljivo „jezero“.

"I sudski vještak je kazao da su ova imanja neupotrebljiva. Na ovo imanje se sliva atmosferska kanalizacija čitavog grada i možete misliti šta mi udišemo. Zato tražimo da nam opština isplati odštetu i da se dogovorimo da se izvrši eksproprijacija zemljišta. Da se mi maknemo od njih i oni od nas", vidno iznerviran kazao je Nikčević.

Nikčević i Šiljak, foto: Ivan Petrušić

"Niko nije htio da dođe..."

I njegov komšija Ljubisav Šiljak, koji ima desetočlanu porodicu, smatra da je štrajk glađu jedino rješenje ako Opština ili EPCG neće da im pomognu.

"Prije 12 godina sam ovdje kupio imanje i ništa na njemu ne smijem da sadim. Prošle godine sam usadio kukuruz za kokoške jer to je jedino što sam mogao da usadim. I pored zemlje nemam zemlju. Svima smo se obraćali ali niko nije htio da dođe, da vidi kako nam je, a ne da nam pomogne. Ništa nam ne preostaje bez štrajk glađu i to ne samo nas dvojice nego će nam se pridružiti sve porodice koje su ugrožene", poručio je Šiljak.

EPCG: Opština dužna da izvrši eksproprijaciju imanja

Iz Elektroprivrede su kazali da izgradnju kanala desnog kraka rijeke Mrkošnice mogu izvršiti tek nakon što Opština reguliše imovinsko-pravne odnose, odnosno izvrši eksproprijaciju dijela imanja, kako piše u sporazumu iz 1973. godine.

"Pomenuti Sporazum je jedini dokument koji definiše obaveze EPCG, kada je riječ o vodama desnog kraka rijeke Mrkošnice. Nije nam jasno na osnovu čega se zahtijeva obeštećenje od EPCG, kada Elektroprivreda nijednom svojom radnjom nije odgovorna za plavljenje okolnih imanja, niti za vrstu otpada koja, nažalost, završava na ugroženim imanjima", saopštili su iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Otpad, kako kažu iz Elektroprivrede, ugrožava i infrastrukturu HE „Perućica“, pa iako nemaju zakonske obaveze svake godine organizuju čišćenje dijela korita Mrkošnice, kao što su to uradili u oktobru prošle godine.

"Otpad koji se nagomilava u koritu rijeke stvara začepljenja usljed kojih tokom kišnog perioda dolazi do izlivanja rijeke i plavljenja okolnih imanja. Nekoliko dana nakon čišćenja korito Mrkošnice je opet bilo na pojedinim mjestima zatrpano otpadom. Očigledno su mještani dobrovoljni akt pomoći preinačili u obavezu EPCG. Ponavljamo, da EPCG izgradnju kanala dijela korita pomenute rijeke može izvršiti nakon što Opština završi svoj dio obaveza", zaključili su iz EPCG.

Opština će poslati stručna lica

Potpredsjednik Opštine Momčilo Mićunović kazao je da su za problem mještana Straševine saznali tek juče kada su dobili dopis od njih i da će na teren izaći stručna lica koja će utvrditi zbog čega dolazi do plavljenja pomenutih imanja.

"Potrebna je riječ stručne javnosti, da vidimo o kojim se kotama radi, da li se formiralo jezero zbog izlivanja Mrkošnice ili zbog hidroloških prilika. Sve što bude u nadležnosti lokalne uprave prema Zakonu o vodama uradićemo", obećao je Mićunović. Što se tiče eksproprijacije imanja, Mićunović je kazao da tek nakon toga što se utvrdi koja kota je u pitanju i zbog čega dolazi do plavljenja može se razgovarati i o tome.

Galerija

Bonus video: