Vakcine spriječile epidemiju

Imunizacija nije ujednačena kod građana u svim opštima, odnosno da je u pojedinim opštinama ona stoprocentna, a u pojedinim znatno niža
74 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Laušević, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Laušević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.04.2012. 09:47h

Crna Gora na planu imunizacije ostvarila je dobre rezultate, posebno na prevenciji malih boginja i dječije paralize, zbog čega proteklih godina nije bilo epidemije tih oboljenja, a registrovani su samo pojedinačni slučajevi oboljelih, saopšteno je juče na Institutu za javno zdravlje povodom obilježavanja Nedjelje imunizacije.

“U Crnoj Gori 94,7 odsto djece vakcinisano je protiv dječije paralize, koliko i protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, dok je protiv malih boginja vakcinu primilo 90,7 odsto djece, tuberkuloze 97,1, a hepatitisa B oko 91 odsto. Zahvaljujući značajnom broju vakcinisane djece u državi, posljednjih godina nije bilo pojave epidemije tih bolesti,” saopštio je epidemiolog Instituta dr Dragan Laušević.

Naveo je da im je primarni zadatak da do 2015. eliminišu pojavu malih boginja i rubeola, kao i da privedu kraju iskorjenjivanje dječije paralize.

Realizacijom Nacionalnog programa obaveznih imunizacija ciljna populacija u Crnoj Gori prilično dobro zaštićena je od svih vakcinopreventibilnih bolesti, protiv kojih se sprovodi vakcinacija.

“Preliminarni rezultati o obuhvatu vakcinacije za prošlu godinu su na nivou 2010. i kreću se od 93 do 97 odsto, sa čime možemo biti relativno zadovoljni. Obuhvat imunizacije više od 95 odsto građana, dovoljan je da se spriječi epidemija, i registruju samo sporadični slučajevi obolijevanja“, naveo je Laušević.

Ipak, on je ukazao da imunizacija nije ujednačena kod građana u svim opštima, odnosno da je u pojedinim opštinama ona stoprocentna, a u pojedinim znatno niža.

Laušević je istakao da je ovogodišnja Nedjelja imunizacije posvećena sprečavanju pojave epidemije malih boginja, s obzirom na to da je proteklih nekoliko godina u evropskom regionu, zbog uticaja antivakcionalnih lobija, sve manje onih koji se vakcinišu protiv te bolesti.

“Samo prošle godine preko 35 hiljada oboljelih od malih boginja registrovano je u evropskom regionu, od čega oko 30 hilljada u zemljama EU, a bilo je i smrtnih slučajeva. To je neprihvatljivo s obzirom na to da je djelotvornost vakcina protiv malih boginja i rubele oko 95 odsto, a njena treća komponenta protiv zaušaka, nešto viša od 80 odsto“, objasnio je on.

Bonus video: