U petak novi protesti na sjeveru: Fabrike uništene, ostali samo goli životi

Razlog održavanja ovog protesta je „nezadovoljstvo sveukupnom ekonomskom i socijalnom situacijom u državi, loš status bivših radnika, ali i onih koji rade“
0 komentar(a)
Ulcinj protest, 22. april, Foto: Savo Prelević
Ulcinj protest, 22. april, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2012. 07:36h

Organizacioni odbor u Beranama jednoglasno je juče donio odluku da se protest u tom gradu održi nerednog petka, 27. aprila, u dvanaest sati, na platou ispred zgrade Skupštine opštine.

Koordinator protesta Mileta Šćekić rekao je da je protest već najavljen policiji i da očekuje dobar odziv bivših radnika, ali i svih građana koji se osjećaju ugroženima i čija egzistencija je dovedena u pitanje.

Đukanović: Nezadovoljstvo građana treba da inspiriše Vladu >>>

Radnici poručili: Ne mogu nam ništa sem da nas zatvore >>>

On je kazao da je razlog održavanja ovog protesta „nezadovoljstvo sveukupnom ekonomskom i socijalnom situacijom u državi, loš status bivših radnika, ali i onih koji rade“.

"Preduzeća su ugašena i rasprodata, mi smo ostali na ulici bez ikakve brige Vlade i države za nas", rekao je Šćekić.

Protest u Beranama, kako je kazao, ima za cilj sprečavanje daljeg urušavanja životnog standarda beranskih i svih crnogorskih radnika, a ovdašnji Organizacioni odbor solidariše se sa svim odborima i protestima u Crnoj Gori.

Pljevlja su izložena višegodišnjem zapostavljanju brutalnoj eksploataciji i ponižavanju zbog čega iz godine u godinu propada i mijenja se do neprepoznatljivosti

Vladimir Klačar, predsjednik Organizacionog odbora protesta koji će se i u Pljevljima održati u petak, na Trgu Đorđija Peruničića u 13 sati, kazao je da je u tom gradu tokom posljednjih dvadesetak godina propalo preko 40 nekada uspješnih preduzeća u kojima je radilo više od 4,5 hiljada radnika.

Samo u drvoprerađivačkom pogonu “Velimir Jakić”, rudniku Šuplja stijena, Građevinaru i Prevozu, prema njegovim riječima, radilo je skoro dvije hiljade zaposlenih. Preduzeća koja su se bavila ugostiteljstvom i trgovinom zapošljavala su 800 radnika, tekstilna industrija preko 400, a poljoprivredna preduzeća preko 200 radnika.

"To je navelo veliki broj mladih ljudi da se odseli iz ove sredine u potrazi za poslom i boljim životom. Državna vlast ne samo da nije spriječila već je organizovala i podržavala pljačkašku privatizaciju i devastiranje prirodnih resursa, kojima obiluje ovaj kraj. Pljevlja su izložena višegodišnjem zapostavljanju brutalnoj eksploataciji i ponižavanju zbog čega iz godine u godinu propada i mijenja se do neprepoznatljivosti", rekao je Klačar.

Nezadovoljni i u Rožajama

U petak u 11.30 časova protesti će se održati i na rožajskom trgu. Samir Fetahović je u ime Organizacionog odbora pozvao sve bivše radnike i druge građane da se okupe ispred Centra za kulturu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog „katastrofalnog socio-ekonomskog položaja stanovništva“.

"Odbor podržava i solidariše se sa svim protestima u drugim crnogorskim opštinama. Zato pozivamo i sve nezadovoljne Rožajce da nam se pridruže i podrže legalne zahtjeve za rješavanje socio-ekonomskih pitanja u našoj opštini", navodi u saopštenju za javnost koje je potpisao Fetahović.

Radnici desetak propalih rožajskih kolektiva okupiće se danas kako bi konkretizovali svoje glavne probleme i zahtjeve.

Bonus video: