Potpredsjednik vrhovnog suda Kine u CG: Za korupciju sude brzo

“Na sudu prve instance predmeti iz tih oblasti moraju se završiti u roku od tri mjeseca, a na sudu druge instance za mjesec i po”, kazao je Ksiaoming
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 18:54h

Potpredsjednik vrhovnog suda Kine Ksi Ksiaoming kazao je da kinesko pravosuđe karakterišu kratki rokovi za predmete iz organizovanog kriminala i korupcije.

“Na sudu prve instance predmeti iz tih oblasti moraju se završiti u roku od tri mjeseca, a na sudu druge instance za mjesec i po”, kazao je Ksiaoming.

On je objasnio da su rokovi tako kratki zbog toga što je riječ o periodu u kojem su optuženi obično nalaze u pritvoru, pa se u tom periodu procesi i završavaju.

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je, komentarišući izjavu gosta iz Kine kazala da su u Crnoj Gori rokovi individualni, odnosno da zavise od slučaja do slučaja jer u domaćem zakonodavstvu neme propisa ograničenjima.

Gosta iz Kine je primio potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković.

Iz Markovićevog kabineta saopšteno je da je na sastanku zaključeno “da će Crna Gora i Narodna Republika Kina ostati privržene bilateralnoj saradnji i biti jedna drugoj podrška kad je riječ o globalnim političkim tokovima”.

Sastanku u Vladi prisustvovala je i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, koja je domaćin kineskoj delegaciji.

Bonus video: