NP "Biogradska gora": Za turiste novine, za mještane poslastice

Za lokalno stanovništvo, u znaku nastavka dobre saradnje NP će pripremiti i godišnje ulaznice
66 pregleda 0 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Arhiva Vijesti
Biogradska gora, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.04.2012. 18:34h

U Nacionalnom parku „Biogradska gora“ ubrzano se i svim raspoloživim kapacitetima pripremaju za početak turističke sezone. Mnogo teškoća zaposleni u tom preduzeću imaju pri otklanjanju posljedica februarskog nevremena, ali to ih, kako tvrdi direktor Saša Jeknić, neće spriječiti da, koliko to bude moguće, sve staze učine prohodnim i u potpunosti bezbjednim za korišćenje.

“Januarsko i februarsko nevrijeme donijelo je dosta problema, kako u funkcionisanju NP 'Biogradska gora', tako i na sanaciji šteta koje je nevrijeme prouzrokovalo. Sniježni pokrivač, čija je visina prelazila i 2,5 metara, najviše problema nam je zadao na prihrani krupnih sisara, gdje su nadzornici bili prinuđeni da pješačenjem na krpljama i 15 kilometara dostave balirano sijeno, kako bi donekle ublažili posljedice ovog nezapamćenog nevremena.

Dosta štete Nacionalnom parku je bilo kako na sitnom mobilijaru koji nije bio montažno-demontažnog tipa (klupe, stolovi, nastrešnice, znakovi), tako i na velikim infrastrukturnim objektima (terasa restorana površine 40 kvadrata koja je u potpunosti uništena kao i krovni pokrivač sa konstrukcijom na osmatračnici). Veću štetu je pretrpio i drveni most u delti Biogradske rijeke", rekao je Jeknić.

Prema njegovim riječima, nova turistička sezona, ipak, će početi otvaranjem jednog vrlo bitnog infrastrukturnog objekta. Riječ je o parking prostoru “Mobile home”, jedinstvenom takve vrste na teritoriji Crne Gore, opremljenom po svim ADAC standardima, namijenjenom za prihvat drumskih krstarica ili jahti na četiri točka.

“To je projekat koji je realizovan u saradnji nekadašnjeg Ministarstva turizma, GIZ-a i JP NPCG. Još jedna od novina, možda najzanimljivija za naše posjetioce, jeste uvođenje godišnje ulaznice za sve naše lokalno stanovništvo, što predstavlja samo jedan od oblika nastavka dobre saradnje i uspostavljanja partnerskih odnosa sa njima”, kazao je Jeknić.

Bonus video: