Invalidi rada autobusom krenuli ka Podgorici

Predstavnica invalida rada Rajka Obradović uoči polaska na marš saopštila je da ih država ne ubija, “jer su inače mrtvi”
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 20:08h

Nakon neuspjelih pregovora štrajkačkog odbora u Ministarstvu rada i socijalnog staranja u Podgorici, grupa od 40-ak bjelopoljskih invalida rada je oko 15.30 časova ispred Spomenika palim borcima krenula je na protestni marš prema Podgorici.

Oni su pješke stigli do mjesta Ribarevine, na sedmom kilometru od Bijelog Polja, a zbog zdravstvenih problema, sedam učesnika marša je moralo da se vrati nazad i zatraži pomoć.

Ostatak grupe se nekoliko sati zadržao ispred restorana “Dolina mira”, a nešto nakon 20 sati je stigao autobus i oni su krenuli prema Podgorici. Oni će se u Glavnom gradu pridružiti svojim kolegama koji će doći iz više crnogorskih gradova, kako bi zbog svog nezavidnog položaja i standarda zajedno protestovali ispred zgrade Vlade. Dolazak su najavila udruženja invalida iz Pljevalja, Mojkovca, Nikšića, Kolašina i Cetinja.

Predstavnica invalida rada Rajka Obradović uoči polaska na marš saopštila je da ih država ne ubija, “jer su inače mrtvi”.

"U telefonskom razgovoru sa predsjednikom Udruženja Lazarom Kneževićem, koji je pregovarao u Podgorici, obaviješteni smo da Ministarstvo nije zainteresovano da udovolji zahtjevima invalida. Krećemo na marš neizvjesnosti, a nadležni dobro neka se zamisle ako se nekome nešto dogodi", poručila je Obradovićeva.

"Povratka nema"

Učesnik marša Šefko Mujanović kazao je da je situacija veoma ozbiljna.

"Kad nas ovako ubijaju, idemo do kraja jer nam povrtatka više nema. Neka naš primjer ostane generacijama iza nas da ne dozvole sebi da dođu u našu situaciju", kazao je Mujanović.

Zagorka Krsmanović je poželjela dug život onima koji su ih doveli do ovoga.

"Neka su oni živi i zdravi i njihove porodice, mi smo ionako suvišni u ovom društvu", kazala je Krsmanovićeva.

Invalidima rada na protestnom maršu podršku su dali predstavnici radnika iz nekoliko propalih preduzeća, a njihove opravdane zahtjeve podržali su predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović i predsjednik Regionalnog odbora Unije samostalnih sindikata za opštine Bijelo Polje, Mojkovac, Berane, Plav, Andrijevica i Rožaje Luka Peruničić.

Zagorka Krsmanović je poželjela dug život onima koji su ih doveli do ovoga

"Unija je uvijek podržavala invalide rada i njihove zahtjeve i traženo je donošenje zakona kojim bi se povećao novčani iznos i promijenio njihov status", kazao je Peruničić.

Zahtjev invalida je da oni koji nijesu ostvarili pravo kod Fonda PIO na invalidsku ili djelimičnu penziju, da se dovedu u povoljniji položaj kod ostvarivanja prava na starosnu mirovinu, i to muškarci sa 55 i žene 50 godina i najmanje 15 godina staža.

Tražili su i da invalidi rada koji su penzionisani prošle godine i nadalje, a čija su primanja manja od prosječne penzije u državi, dovedu u nivo prosječne, te da se izmjenama i dopunama Zakona PIO invalidima koji primaju privremenu nadoknadu omogući da im radni staž teče i nakon 2014. godine do penzionisanja.

Invalidi traže pravo i na subvenciju cijene električne energije, liječenja, kupovinu ljekova, banjskog liječenja, rekreacije i prevoza.

Takođe traže da se onima koji nijesu ostvarili pravo isplati otpremnina u visini 24 ili 36 prosječnih zarada u Crnoj Gori, te da se invalidima povrate fondovi za stambenu izgradnju i to za one koji nijesu regulisali stambeno pitanje za vrijeme provedeno u svojim radnim organizacijama.

Galerija

Bonus video: