U crnogorskim bankama nema džabe ni dobar dan

Preporučuje se da se ugovori pročitaju što pažljivije, naročito djelovi sa sitnim slovima, i da se klijenti redovno informišu o eventualnim promjenama
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 08:18h

Od 11 banaka, koliko ih posluje u Crnoj Gori, ni jedna ne naplaćuje uslugu otvaranja računa, ali nakon toga sve se plaća – i njegovo održavanje aktivnim i zatvaranje za koje se u pojedinim bankama mora izdvojiti i do 10 eura.

Održavanje računa, kako je iz banaka objašnjeno “Vijestima”, podrazumijeva izmirivanje troškova banke po pitanju administracije, štampanja ugovora, izvoda, raznih obavještenja, izrade kartica i slično. Ta usluga se, u zavisnosti od banke, naplaćuje od 50 centi do dva eura.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) koje je Direkcija za odnose sa javnošću dostavila “Vijestima”, u bankama je otvoreno 94.912 računa za obavljanje platnog prometa u zemlji i 40.112 računa za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom.

Ako se kao prosječna cijena koju banke naplaćuju za održavanje računa uzme jedan euro i pomnoži sa 135.000 otvorenih računa dobija se brojka od 135.000 eura koliko banke mjesečno prihoduju samo po tom osnovu.

Neprijatna iznenađenja prilikom “druženja” sa bankama su česta. Preporučuje se da se ugovori pročitaju što pažljivije, naročito djelovi sa sitnim slovima, i da se klijenti redovno informišu o eventualnim promjenama.

"Uz dokumentaciju koju sam predala Fondu rada kako bi mi isplatili otpremninu od 1.925 eura morala sam da priložim i broj računa banke na koji želim da mi uplate taj novac. Račun sam otvorila samo zbog toga, što sam i rekla službeniku banke. Od tada su prošle najmanje dvije godine, novac iz Fonda još nijesam dobila ali mi je nedavno na taj račun uplaćeno 20 eura.

Kad sam pošla u banku da ih podignem, dali su mi 11 eura. Rekli su da je devet otišlo na održavanje računa. Osim što sam ostala bez para, ostala sam i bez teksta jer kad sam potpisivala ugovor nije bilo ni riječi o tome da će naplaćivati održavanje.

To su naknadno uveli, a meni niko ništa nije rekao", kazala je “Vijestima” Podgoričanka, čije neprijatno iskustvo sa bankama nije rijetkost.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: