Uprkos hvalisanju iz Vlade, malo koji osnovac ima više od sveske

Direktor škole odobrio je razgovor sa đacima, a, kako se ispostavilo, nijedan od učenika nije sa sobom, a kako su kazali, ni kući, imao mnogo od školskog pribora
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 08:39h

Uprkos hvalisanju vladinih službenika da svaki osnovac, pripadnik romske i egipćanske populacije ima obezbijeđene besplatne knjige kako bi redovno išli u školu, malo koji mališan iz kampa na Koniku ima više od jedne sveske.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je samo za ovu školsku 2011/12. godine nabavljeno i podijeljeno 679 kompleta udžbenika, i to đacima prva tri razreda u svim školama u Crnoj Gori, ukupne vrijednosti 33.546 eura, a ekipa “Vijesti” uvjerila se, bar kada je riječ o jednom razredu u Osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin”, da nijedan mališan nema niti jednu jedinu knjigu.

Direktor te škole Zoran Kalezić odobrio je razgovor novinarskoj ekipi sa đacima IV razreda, a kako se kasnije ispostavilo, niti jedan od učenika nije sa sobom, a kako su kazali, ni kući, imao mnogo od školskog priobora – poneka sveska i olovka.

Said (9), koji je tokom cijelog razgovora držao pognutu glavu, ispričao je stidljivo - “Pomoć imam od drugova, porodice”

Šeba, djevojčica od 13 godina, koju klupa dijeli od nastavničkog stola na kojem dominira podebeo prut, ispričala je da je vrlo dobar đak i da voli da uči: “Učim sama, pišem, evo ovdje”.

Pokazala je svesku sa bilješkama iz maternjeg i engleskog jezika. Upitana da li ima knjige, odgovorila je: “Nemamo to, samo sveske, kao ovo ovdje što pišem”.

Dvanaestogodišnji Fadil, ispred kojeg je takođe stajala samo jedna sveska na linije, ispričao je stidljivo kako je vrlo dobar đak i kako uči svakog dana: ”Nekad je to sat, nekad dva”.

Pokazavši ponosno svesku iz matematike, uredno ispisanu, potom bilježnicu za crnogorski jezik, on je kazao: “Imam te dvije i onu što su mi dali za engleski jezik”.

Na pitanje da li mu je iko ikada dao knjigu, te ima li koju kući, Fadil je odgovorio - “Malo, eto, ove tri su mi dali, ništa drugo”

Na pitanje da li mu je iko ikada dao knjigu, te ima li koju kući, Fadil je odgovorio: “Malo, eto, ove tri su mi dali, ništa drugo”.

Kazao je da je zadovoljan školom, a da nastavnica nije naročito stroga, te da mu nije teško da dođe na nastavu jer živi tu, baš preko puta.

Said (9), njihov mlađi drugar iz razreda, koji je tokom cijelog razgovora držao pognutu glavu, ispričao je stidljivo da voli da uči i da mu to ne pada teško: “Pomoć imam od drugova, porodice”.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: