Notarijat nije samo biznis

Saradnju sa notarima je pohvalio čelnik Advokatske komore Zoran Begović, iako su između dvije komore mjesecima postojala prepucavanja oko nadležnosti
215 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 20:05h

Nakon uvodnih pohvala jednogodišnjeg rada Notarske komore, u govoru ministra pravde Duška Markovića na svečanosti uslijedio je i nešto neprijatniji dio.

"Notarijat nije samo biznis, on ne može biti isključivo dobra alternativa za kućni budžet. Notar mora polaziti od osnovne premise da radi u interesu države i građana. Kao što smo se usprotivili da preduzeća i pojednici imaju svoje notare kao servis, tako nećemo dozvoliti da notari imaju svoje firme i svoje pojedince" upozorio je Marković notare.

Notari u malim sredinama vrlo loše žive i rade, tako da će zbog te usporene aktivnosti Notarska komora izdvojiti poseban fond za pomoć tim kolegama

"Nema apsulutne nezavisnosti. Pozivam da budete pažljivi i osjetljivi na kritike zajednice a veoma obazrivi na negativne uticaje koji postoje", kazao je Marković.

On je podsjetio da je u jednogodišnem postojanju bilo otpora i kritika na račun notara.

"Bilo je čak i ocjena o necjelishodnosti notarijata, vidjeli su ga kao biznis barijeru, kritikovali visinu notarskih tarifa, neefikasnost notara. Kada se tome doda i kriza u Komori nakon njenog osnivanja, onda sa sigurnošću mogu reći da sam zadovoljan rezultatima u prethodnoj godini", poručio je ipak Marković.

Čepić: I notari imaju problema

Rezultatima je zadovoljna i predsjednica Tanja Čepić.

"Ima i pozitivnih i negativnih efekata. Negativni, koji su bili na početku, kao što su predrasude i nedoumice zbog neinformisanja građana, mislim da su prevaziđene. Sada i notari i javnost vjeruju da je noratijat uveden zbog pravne sigurnosti građana u Crnoj Gori", kazala je ona.

Najčešće kritike notarima upućivane su zbog visokih notarskih cijena, koje su u januaru korigovane za 20 do 50 odsto, zavisno od pravnog posla

"I notari imaju probleme u ekonomskom smislu, jer su jako puno uložili. Notari u malim sredinama vrlo loše žive i rade, tako da će zbog te usporene aktivnosti Notarska komora izdvojiti poseban fond za pomoć tim kolegama", kazala je Čepić.

Ona je kazala da notara nema na Žabljaku, u Šavniku i Plužinama i da sa Ministarstvom pravde radili na edukaciji novih kadrovi koji bi popunili ta mjesta.

"Pitanje je koliko će taj proces potrajati", rekla je ona i podsjetila da je Marković nedavno imenovao notare u Pljevljima, Bijelom Polju i Nikšiću.

Saradnju sa notarima je pohvalio čelnik Advokatske komore Zoran Begović, iako su između dvije komore mjesecima postojala prepucavanja oko nadležnosti, koja su imala za epilog inicijativu advokata za ustavnu provjeru Zakona o notarima.

Po svemu sudeći ratne sjekire su zakopane, pa je u to ime Begović notarima poklonio i umjetničku sliku.

Najčešće kritike notarima upućivane su zbog visokih notarskih cijena, koje su u januaru korigovane za 20 do 50 odsto, zavisno od pravnog posla.

Izmjene Zakona o pomilovanju do kraja aprila

Ministar pravde je kazao da očekuje da će izmjene Zakona o pomilovanja, kojim bi se omogućilo da predsjednik države i bez molbe osuđenog može samoinicijativno napisati pomilovanje, ubrzo biti utvrđene i predložene Vlade.

“Vjerujem da ćemo do kraja aprila završiti izmjene zakona, koje su dio programskih aktivnosti Ministarstva pravde za drugi kvartal ove godine”, kazao je Marković.

Iz izvora bliskih Vladi "Vijesti" saznaju da se Vlada na promjene zakona odlučila zbog osuđujuće presude novinaru Petru Komneniću koji čeka izvršenje zatvorske kazne od četiri mjeseca nakon što je odbio da plati kaznu od tri hiljade eura zbog krivičnog djela klevete, koja je prošle godine izbrisana iz Krivičnog zakona.

Galerija

Bonus video: