Radnici poručili: Ne mogu nam ništa sem da nas zatvore

"Ali zatvori su puni onih kojima su oni omogućili da se bave kriminalom. Međutim, oni su sitni, do krupnih je teško doći", rekla je Danijela Ivanović, član OO DPS i partije 20 godina
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 19:26h

Građani Ulcinja i Bijelog Polja i bivši radnici propalih preduzeća u tim gradovima protestuju zbog Vladine politike i nerješavanja njihovih problema.

Više stotina Ulcinjana okupilo se na Prtistanu u protestu koji je Crnoj Gori i svijetu poslao sliku nezadovoljnih radnika preduzeća propalih u netransparentnoj privatizacionoj eri oličenoj u krajnje sumnjivim transakcijama sa pretežno maleroznim ili neukim strateškim partnerima.

"Dođe vrijeme kad pamet zaćuti, budala progovori a fukara se obogati", citirao je Denko Živković Andrića

"Kada smo mi imali Republiku, Jadran i Galeb, Budva je imala samo Avalu. Nemam ništa protiv Budve, ali gdje smo mi danas u odnosu na njih", kazao je penzioner Ilijaz Becić.

On je naglasio da na protest nije došao zbog sebe.

"Nama su budućnost davno ukrali. Tu sam zbog naše djece da je i njima ne ukradu", kazao je on.

Video: Zoran Bojović

Osvrćući se na "katstrofalno" stanje u Solani, Galebu, "koga nema, kome se ne znaju vlasnici i čiji vrsni ugostiteljci danas prodaju novine i cigare", Jadranu i platou na Suki "za koga ne znamo čiji je" i Lidu koji je u ruševinama, Becić je ocijenio da prodaja Otranta predstavlja pranje novca.

On je pitao koja bi to država prostor poput Velike plaže, ostavila bez hotela.

"A imaju gdje da grade", kazao je Becić.

Danijela Ivanović iz Otranta pitala je gdje su radne knjižice radnika tog hotela, kojima poslodavac duguje devet plata I doprinose.

"Možda bi trebalo da pitamo bivšeg ministra i direktora Predraga Nenezića i Miomira Jakšića", kazala je ona uz bučno negodovanje prisutnih na pominjanje imena bivših članova tenderske komisije koja je privatizovala ulcinjske hotele.

Ona je pitala kako je i ko omogućio "Rusu da vilu Otranta prenese na svoje ime 1/1 i da je nakon toga proda milion i po eura" i poručila građanima da se ne boje.

"Ne bojte se, ne mogu nam ništa sem da nas zatvore. Ali zatvori su puni onih kojima su oni omogućili da se bave kriminalom. Međutim, oni su sitni, do krupnih je teško doći", ocijenila je Ivanović, koja je član OO DPS i član te partije skoro 20 godina.

Samo neka odu i neka nas ostave

Fuad Ljamović iz Galeba poručio je "da je dosta svima koji ne vole ovaj grad" dok je diplomirani inženjer pomorstva "i naravno bez posla", Denko Živković kazao da maldi žele grad u koji se dolazi a ne iz koga se odlazi.

"Dođe vrijeme kad pamet zaćuti, budala progovori a fukara se obogati", citirao je Živković Andrića.

U ironičnom i nadahnutom govoru, Marko Miranović iz Solane, kazao je da je su to preduzeće i njegovi radnici morali zbrinuti brojne UO.

"Morali smo te ljude nahraniti i napiti no neki od njih ne bijahu nikad siti", kazao je on ocijenivši da tužilaštvo ima dosta posla na Solani.

"Došao sam da dam podršku ovim ljudima jer sam apsolutno nezadovoljan privatizacijom ulcinjskih preduzeća", kazao je Nimanbegu

I Ismet Karamanaga iz Starog grada poručio je Vladi da pođe iz Crne Gore u neko mondensko ljetovalište i “da tamo potroši naš novac”.

"Samo neka odu i neka nas ostave", kazao je on. Osvrćući se na istorijat grada, on je podsjetio da je tvorac Masterplana Fridrih Engel, govoreći o budućem razvoju grada, kazao “samo nemojte uvis”, misleći na oblakodere.

"Mi nijesmo pošli ni u vis ni u dalj. Mi smo nestali", kazao je Karamanaga.

Dosta je urušavanja Ulcinja

Organizator protesta Aslan Zenelji, povjernik Unije slobodnih sindikata ocijenio je da je Crna Gora izgubila srednju klasu, a dobila tajkune.

"Dosta je urušavanja ovog grada i njegovih građana. Vrijeme je da ovim štetočinama kažemo da je dosta više" poručio je on.

Na protestu su bili sadašnji i bivši radnici Solane, Otranta, Galeba, Albatrosa, AgroUlcinja, Valdanosa… Bili su tu i predstavnici civilnog sektora i mještani koji su se solidarisali sa radnicima, zatim brojni novinari ali i policajci na zadatku i u civilu.

Kako preživjeti mjesec sa 93 eura

Među okupljenim na Pristanu, bila je i Slobodanka Janinović, bivša radnica Agroulcinja, koja sada prima penziju od cijela 93 eura.

"Trideset godina sam radila u Agroulcinju, firmi koja je prije dvije decenije pošla u stečaj. Kako i koliko su nam plaćali doprinose, svjedoči moja penzija. Pitam sve kako se može živjeti cijeli mjesec od 93 eura" požalila se ona reporteru "Vijesti".

Protestu je prisustvovao i poslanik Force Genci Nimanbegu.

"Došao sam da dam podršku ovim ljudima jer sam apsolutno nezadovoljan privatizacijom ulcinjskih preduzeća i dvadesetogodišnjom nebrigom države prema našem gradu", kazao je Nimanbegu.

U centru Bijelog Polja

Bijelo Polje: Došlo je vrijeme da se kaže NE

I na gradskom trgu u Bijelom Polju protestovalo je više stotina građana i radnika zatvorenih preduzeća.

Prema procjenama organizatora bilo je oko 500 okupljenih, čime su oni izuzetno zadovoljni jer su se, kažu, događaju veliki pritisci i podjele u organizacionom odboru.

TV Vijesti, Boban Obradović

Radnici su poručili da je došlo vrijeme da se kaže "NE" organizovanom kriminalu, korupciji, bijedi i siromaštvu i najavili da će doći i na majski protest u Podgoricu.

Okupljenim radnicima obratili su se:

  • Biljana Tomović, bivša radnica fabrike "Mladost"
  • Ratko Čogurić, predstavnik radnika iz Kolašina
  • Lazar Knežević, predstavnik Invalida rada
  • Stojka Bošković i Drago Zeković iz organizacionog odbora protesta

Iako su ranije neki radnici govorili da je protest iskonstruisan, iz odbora tvrde suprotno i poručuju da skup nije politički, već radnički.

Protestu su prisustvovali i predstavnici MANS-a koji su logistički podržali okupljanje.

Nakon Bijelog Polja i Ulcinja planira se održavanje protesta i u drugim crnogorskim gradovima.

Nezadovoljstvo građana biće krunisano glavnim protestom u Podgorici, trećim od početka godine, koji organizuju Unija slobodnih sindikata USSCG, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS i Studentska Unija.

Galerija

Bonus video: