Istraga u Komanskom mostu povodom smrti dvoje štićenika

U Komanskom mostu je do prije desetak dana trajalo vanredno stanje zbog epidemije gripa, tokom koje je oboljelo 67 osoba, četvoro smješteno na Infektivnoj klinici, a dvoje umrlo
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 09:04h

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo izviđajni postupak povodom smrti dvoje štićenika u Komanskom mostu, kako bi utvrdili da li su oni liječeni u skladu sa pravilima medicinske nauke i struke.

“Vijestima” je u toj instituciji saopšteno da istim postupkom provjeravaju i da li su, u skladu sa preporukama nadležnih zdrastvenih institucija, preduzete sve neophodne mjere prevencije i kolektivne zaštite sprečavanja širenja infekcije.

Viša državna tužiteljka Vesna Jovićević kazala je da će, ukoliko pribavljeni dokazi i podaci ukažu da je do nastanka smrti i bolesti štićenika Komanskog mosta došlo usljed nečijih propusta, institucija na čijem je čelu pokrenuti krivični postupak protiv onih koji su činjenjem ili nečinjenjem prouzrokovali nastale posljedice.

U Komanskom mostu je do prije desetak dana trajalo vanredno stanje zbog epidemije gripa, tokom koje je oboljelo 67 osoba, četvoro smješteno na Infektivnoj klinici, a dvoje umrlo.

Ukoliko pribavljeni dokazi i podaci ukažu da je do nastanka smrti i bolesti štićenika Komanskog mosta došlo usljed nečijih propusta, institucija na čijem je čelu pokrenuti krivični postupak protiv onih koji su činjenjem ili nečinjenjem prouzrokovali nastale posljedice

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović nedavno je pred članovima skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode ustvrdio kako u Komanskom mostu nije bilo propusta u liječenju, objašnjavajući kako su tokom epidemije gripa u toj ustanovi, sve mjere preduzete u skladu sa zakonom.

Na kontrolnom saslušanju, kazao je da su nadležne institucije u slučaju epidemije preduzele sve mjere u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

"Vakcijacija bi trebalo da je obavezna"

Pomoćnik ministra zdravlja i izabrani ljekar u Komanskom mostu Mensud Grbović kazao je kako štićenici nijesu vakcinisani protiv gripe zbog negativne kampanje, kao i zbog toga što nije tražena saglasnost staratelja, dok je izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala kako bi Ministarstva zdravlja i rada trebalo da donesu obavezujuća uputstva o zdravstvenoj zaštiti štićenika Komanskog mosta, koja bi uključila obaveznu vakcinaciju protiv gripa svih štićenika koji su pod starateljstvom države, a upravu Zavoda da blagovremeno od staratelja zatraži dozvolu kako bi se obavila preventivna medicinska zaštita.

Ona je tada upozorila da su centri za socijalni rad nadležni za vršenje nadzora nad vršenjem roditeljskih prava i dužnosti, što prema njenim mišljenju znači da bi i socijalne radnike trebalo uključiti u razgovor sa roditeljima, odnosno drugim starateljima štićenika.

Gorjanc Prelević je kazala i kako treba uvesti redovne sistematske preglede i zaposliti doktora opšte medicine sa punim radnim vremenom, ili, kao minimum, eksternog sa značajno povećanim brojem sati koje provodi u ustanovi u odnosu na dosadašnju situaciju, ali i pojačati kontrolu nad primjenom terapije propisane od strane doktora, posebno za štićenice oboljele od karcinoma.

Bonus video: