Nema odgovora za što su Vladinim medijima date stotine hiljada

Na adrese 18 državnih organa je otišao zahtjev da se objasni kako je prošle godine potrošen veliki novac za reklamiranje državnih organa
61 pregleda 0 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2012. 09:19h

Kako su i na šta su prošle godine potrošene stotine hiljada eura državnog novca i prebačene u kasu vladinih i medija bliskih vlasti juče u džavnom aparatu, koji čine desetine ministarstava, direkcije, uprave i drugi organi sve do Skupštine, nije bilo moguće saznati.

Neki su se oglušili na pozive i pitanja “Vijesti”, a drugi su tražili da im se pošalju pisana pitanja. Zbog toga je juče na adrese 18 državnih organa otišao zahtjev da se po Zakonu o slobodnom pristupu infromacijama objasni kako je prošle godine potrošen veliki novac za reklamiranje državnih organa, kome i za šta je dat taj novac i kako su birani mediji preko kojih se država oglašavala.

Vlast se najviše reklamirala u državnim i bliskim medijima >>>

Da su 57 vladinih organa i Skupština prošle godine za reklamiranje potrošili preko 1,8 miliona eura obznanili su prekjuče predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO), objaviviši rezultate istraživanja “Koliko i kome poreski obveznici plaćaju reklamiranje”.

Prema tim podacima, vladina Pobjeda prošle godine je od državnih organa dobila skoro osam puta više nego “Vijesti” i “Dan” zajedno.

Vladina Pobjeda prošle godine je od državnih organa dobila skoro osam puta više nego “Vijesti” i “Dan” zajedno

Među državnim organima koji su najviše častili “Pobjedu” su ministarstva turizma i odbrane, koja su praktično čitav budžet opredijeljen za reklamiranje, po 50 hiljada eura, uplatila “Pobjedi”. Iza njih je Uprava za nekretnine koja se od štampanih medija reklamirala samo u “Pobjedi” pa je to platila skoro 19 hiljada eura.

U Ministarstvu odbrane, kojim je 2011. rukovodio Boro Vučinić, su se oglušili na prekjučerašnje pitanje “Vijesti” šta su platili “Pobjedi” i po kojem su kriterijumu izabrali medij u kojem će se oglašavati.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma, na čijem je čelu Predrag Sekulić, su odgovorili tvrdnjom da vode računa kada poruku treba da čuje najšira javnost.

Nema odgovora ni iz Ministarstva saobraćaja koje je trebalo da objasni za šta je NTV Monteni uplatilo skoro 19, Anteni M blizu 12 i portalu Analitika skoro sedam hiljada eura

Iz Uprave za nekretnine, iako je bilo obećano, nije stigao odgovor na isto pitanje. Taj vladin organ je osim prema “Pobjedi” bio izdašan i prema TV IN koja je dobila osam hiljada eura i državnoj RTCG preko devet hiljada eura.

Nema odgovora ni iz Ministarstva saobraćaja koje je trebalo da objasni za šta je NTV Monteni uplatilo skoro 19, Anteni M blizu 12 i portalu Analitika skoro sedam hiljada eura.

Taj resor javnosti duguje i objašnjenje za šta je Direkcija za saobraćaj, koja je u njegovom, sastavu, “Pobjedi” uplatila skoro 13 hiljada, a portalu Analitika šest hiljada eura.

Bonus video: