Radnici bivšeg Galeba dolaze na protest: Vlada toleriše nepravde

"Tražimo da neko počne da brine o interesima i pravima nas radnika, dosta je bilo onih koji su radili samo za svoj džep"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 16:55h

Radnici bivšeg ulcinjskog hotela Galeb, koji je kupila podgorička firma Rokšped, zavise samo od dobre volje novog poslodavca i svaki čas se mogu naći na ulici bez ikakve zaštite, navode iz sindikata tog “hotela”.

"Nakon što je hotel Galeb srušen, mi smo bili prinuđeni da radimo druge poslove koje nam je poslodavac dodjelio – da prodajemo cigarete u trafikama. Iako nam posao ide dobro, oni su nam smanjili plate sa 300 na 200 eura sa obrazloženjem da loše poslujemo.

Kad se sindikat pobunio dodali su nam još 39 eura i naznačili da možemo dobiti oko 1500 eura otpremnine i otići, ako nijesmo zadovoljni. Zar takva prava imaju radnici sa preko 30 godina staža, kojima već skoro četiri godine nijesu plaćani doprinosi?

Tražimo da novi vlasnik izgradi hotel kao što je obećao u ugovoru kako bi u ovom gradu omladina imala budućnost, kako naši sinovi i ćerke ne bi razmišljali kako da napuste Crnu Goru i gdje da odu.

"Tražimo da neko počne da brine o interesima i pravima nas radnika, dosta je bilo onih koji su radili samo za svoj džep"

Naša djeca rade na crno a mi nemamo načina da nešto uradimo da im bude bolje", saopšteno je iz ovog sindikata, koji su najavili da će doći u nedjelju na protest kojeg organizuje grupa nevladinih i radničkih organizacija.

Oni navode da je bivša lokalna vlast “sve ovo dozvolila, a Vlada tolerisala”.

"Tražimo da neko počne da brine o interesima i pravima nas radnika, dosta je bilo onih koji su radili samo za svoj džep", navodi se u saopštenju.

Stečajci iz Mojkovca dolaze na protest

Predstavnik bivših radnika preduzeća “Vukoman Kruščić“ iz Mojkovca Miomir Jovanović pozvao je sve kolege stečajce sa sjevera da dođu na protest u Bijelo Polje kako bi se udružili i ostvarili sva prava koja nijesu mogli dobiti godinama.

"Problemi su nam jednaki a ova država i Vlada ništa nijesu uradili da nam pomognu. Moramo se udružiti jer niko od nas nije dobio akcije u preduzećima u kojima smo radili, dobili smo jednokratnu socijalnu pomoć ali ne i ono što nam slijedi po zakonu.

Umjesto 300 eura po godini radnog staža mi smo dobili siću, dok su negdje otpremnine bile i po 14.000 eura. Godinama smo odvajali za stambeni fond, pa neka nam sada vrate pare ili neka grade stanove za naše zbrinjavanje", kazao je Jovanović.

U mojkovačkoj industriji trenutno radi 130 radnika i to u privatizovanim fabrikama Tara, dok ih je 1992.godine, prije privatizacija, bilo 3.000. "Radili su Rudnik Brskovo, „Vukoman Kruščić“, Bojna njiva, 4.novembar, „Sinjajevina“. Zato jedino udruženi možemo se izboriti za naša prava" kazao je Jovanović.

Bonus video: