Mještani: Ko nam je ucrtao kuće u Upravi za nekretine? I tu smo vršili pritisak na sud?

"Svi ti 'uzurpanti' su radili negdje, plaćali za stambeni fond. Gdje su sad te pare, i stanovi za te 'uzurpante'"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 19:07h

Povodom teksta “Pred izbore aminovali divlju gradnju pa zemljište vratili vlasnicima”, reagovali su predstavnici NVO “Park šuma Zagorič” napomenuvši da su započeli gradnju na opštinskom zemljištu i da su svojevremeno dobili obećanje gradske administracije da će sve kuće uklopiti, izuzev objekata koji se nađu na trasi puta, vodovoda, ili dalekovoda.

"Postavlja se pitanje kako je došlo do povraćaja zemljišta za koje je jednom isplaćena naknada prilikom oduzimanja 1952. godine u 50 jednakih mjesečnih rata, po 500.000 dinara, a u državnim obveznicama 204.000 dinara?

Kako se mogao uzeti u obzir GUP iz 1990. godine prilikom povraćaja kad postoji GUP od 28.02.2007. godine, u kojem je napisano da zemljište dobija namjenu izgrađenog zemljišta za individualno stanovanje ili groblja.

Tačno je da su nasljednici porodice Vučinić nakon povraćaja zemljišta upisani kao vlasnici u Upravi za nekretnine, ali umjesto društvene svojine SO Podgorica", saopštili su predstavnici NVO “Park šuma Zagorič”.

"Od 2000. nama je govoreno od predstavnika opštine i gradonačelnika Mugoše da ćemo zemljište plaćati opštini, da ćemo samo sa njima imati posla, da će se sve kuće uklopiti, osim onih na trasi puta, vodovoda, dalekovoda"

Oni su naglasili da nijesu mogli prihvatiti cijene Vučinića 50-70 eura po metru kvadratnom.

"U sudskim presudama cijena je 35 eura, a ona je za nas znatno manja, za razliku od advokata Vanje Mugoše, kojem je to neznatno umanjenje, u vrijeme kada ekonomska kriza drma finansijski mnogo jače države", kazali su predstavnici NVO “Park šuma Zagorič”, naglasivši da vrijednost zemljišta pada iz dana u dan, a jedino u park šumi raste.

Predstavnici te nevladine organizacije su podsjetili da su stanovnici parka ljudi od nevolje, koji su tamo “od nužde”, morali da se pomuče da svojoj porodici obezbijede kakav-takav krov nad glavom, ali i da bi pobjegli od decenijskog podstanarskog života.

"U park šumi žive bivši podstanari, socijalni slučajevi, izbjeglice, bivši radnici, koji su ostali bez posla i ostala sirotinja, ali, ipak, ponosni građani Crne Gore, pravne i građanske države, koja, nadamo se, neće okrenuti glavu od materijalno i pravno ugroženih građana.

Kako lijepo zvuči riječ 'uzurpanti', a ako se malo prisjetimo svi ti 'uzurpanti' su radili negdje, plaćali za stambeni fond, negdje i po dva i više članova domaćinstva.

"U park šumi žive bivši podstanari, socijalni slučajevi, izbjeglice, bivši radnici, koji su ostali bez posla i ostala sirotinja, ali, ipak, ponosni građani CG, pravne i građanske države, koja, nadamo se, neće okrenuti glavu od materijalno i pravno ugroženih građana

Gdje su sada te pare, i stanovi za te 'uzurpante', zapitali su predstavnici NVO “Park šuma Zagorič”.

Oni su kazali da žele mirno rješenje problema i naglasili da nikada nijesu rekli da neće platiti zemljište na kojem su izgradili kuće.

"Od 2000. godine nama je govoreno od predstavnika opštine i gradonačelnika Miomira Mugoše da ćemo zemljište plaćati opštini, da ćemo samo sa njima imati posla, da će se sve kuće uklopiti, osim onih na trasi puta, vodovoda, dalekovoda… a koje se ne mognu uklopiti - biće porušene.

Ne znamo zašto je vještačenje vještaka poljoprivredne struke bespotrebno, kada se zna da su kuće građene na opštinskom zemljištu, koje je imalo status poljoprivrednog zemljišta do 2007. godine, kada je preinačeno u gradsko građevinsko zemljište, a objekti privedeni namjeni.

"Stanovnici park šume nijesu 'uzurpirali' zemljište Vučinića, već Opštine Podgorica, kako i piše u svim našim dokumentima"

Stanovnici park šume nijesu 'uzurpirali' zemljište Vučinića, već Opštine Podgorice, kako i piše u svim našim dokumentima.

Ne slažemo se da NVO ,,Park šuma” pokušava zloupotrijebiti medije i napraviti pritisak na sud, jer za to nemamo potrebe.

Imamo puno povjerenje u naše sudstvo. Naš osnovni cilj je rješavanje problema stanovništva park šume", navodi se u reagovanju na izjavu advokata Vanje Mugoše.

Njemci finansirali gradnju kanalizacije

"Veoma je smiješna vaša primjedba da bi mi naše zemljište branili brutalnijim metodama od vođenja sudskih sporova, ako se zna da je zemljište bilo opštinsko, a ne Vučinića.

Gospodine Mugoša, kada smo mi gradili kuće, da je bilo volje, mi ne bismo ni mogli, ni smjeli da gradimo.

"Slažemo se da sporove treba rješavati ili je trebalo riješiti za pregovaračkim stolom, na pravičan i pravedan način, ali sve je to ispalo drugačije, ne našom voljom već vašom, jer nijeste imali razumijevanja i sluha za problem u koji ste nas vi uvukli pojedinačno"

Ko je to dozvolio, ko nam je ucrtao kuće u Upravi za nekretnine, jesmo li i tu vršili pritisak na sud i, na kraju, odakle nam voda, struja, kanalizacija, koju je finansirala Njemačka organizacija “Help”?

Da nijesmo možda i na njih vršili pritisak?

Do 2010. godine, kada su počele stizati tužbe, nijesmo ni znali da je zemljište Vučinića. Na osnovu čega je utvrđeno da je baš to zemljište u tim granicama, tačno gdje su naše kuće, odnosno, na osnovu čega su utvrđene granice zemljišta koje su naslijedili Vučinići", ističe se u reagovanju mještana.

Kako navode, neprihvatljivo je utvrđivanje cijene vještaka Osnovnog suda na osnovu oglasa iz dnevnih novina i tender oglasa, jer to su naduvane cijene za urbanizovane placeve, a ne u park šumi.

"I Željezara Nikšić je nuđena za 30 miliona, pa se sada prodaje za deset miliona eura. Slažemo se da sporove treba rješavati ili je trebalo riješiti za pregovaračkim stolom, na pravičan i pravedan način, ali sve je to ispalo drugačije, ne našom voljom već vašom, jer nijeste imali razumijevanja i sluha za problem u koji ste nas vi uvukli pojedinačno, a svi se nalazimo u istom problemu.

Napominjemo da smo uvijek spremni za fer i korektne pregovore i dogovore i po stoti put kažemo: mi nijesmo uzurpanti ni građani drugog reda", navodi se u saopštenju NVO 'Park šuma Zagorič'” .

Bonus video: