Preventivni pregledi prostate za podgoričke penzionere

Veliki broj penzionera koji su prisustvovali predavanju, potvrda je da oni rado slušaju savjete stručnjaka o preveciji obolijevanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 11:05h

Preventivne preglede za karcinom prostate, podgorički penzioneri, početkom naredne nedelje moći će da obave u Domu zdravlja Podgorica.

Zainteresovani osiguranici, treće životne dobi, biće u prilici da u toj zdravstvenoj ustanovi obave PSA testiranje - tumor marker na karcinom prosate.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić, kazao je na predavanju o toj bolesti, organizovano za penzionere, da će u okviru tog projekta biti testirano više od hiljadu podgoričkih penzionera.

“Za projekat koji će početi naredne nedelje, a koji će trajati pola godine, obezbijeđena su sva neophodana sredstva, kao i materijal za testiranje “, naveo je Kavarić.

Da se prepoznaju rizične grupe

U saradnji sa Udruženjem penzionera, kako je dodao, ta zdravstvena ustanova, realizovaće i niz drugih aktivnosti poput predavanja o zdravim stilovima života, zdravoj ishrani, prevenciji obolijevanja, obavljanju redovnih sistematskih pregleda, pa do zajedničkog rada na unapređenju zdravstvene zaštite, a prevashodno skraćivanju i ubrzavanju procedura za starije osiguranike, kojih je oko 33.000 u Podgorici.

“Dobro bi bilo da se svi građani u glavnom gradu, među kojima i penzioneri, uključe u program ranog otkrivanja karcinoma prostate. Uvođenjem skrining metoda u svakodnevnoj praksi primarne zdravstvene zaštite izabrani ljekari prvenstveno bi trebali da prepoznaju rizične grupe i da pacijente upute u rano otkrivanje i liječenje te bolesti”, istakao je specijalista urolog Kliničkog centra dr Petar Kavarić.

Doktor je naveo da u rizične grupe za obolijevanje od karcinoma prostate spadaju osobe koje su već imale u porodici oboljele od iste bolesti.

“Ukoliko pacijent ima u porodici jednog oboljelog srodnika, rizik za njegovo obolijevanje je dvostruko povećan, dok ukoliko postoje dva oboljela srodnika rizik za pojavom karcinoma prostate je desetostruk”upozorio je dr Kavarić.

Penzioneri rado slušaju savjete

Veliki broj penzionera koji su prisustvovali predavanju, potvrda je da oni rado slušaju savjete stručnjaka o preveciji obolijevanja.

Predsjednik komisije za zdravstvo Udruženja penzionera Podgorice Svetozar Pejović kazao je da organizovano predavanje predstavlja početak jedne bolje i konkretnije saradnje penzionera i zdravstvenih ustanova.

Veliki broj penzionera koji su prisustvovali predavanju, potvrda je da oni rado slušaju savjete stručnjaka o preveciji obolijevanja

“Preventivni pregledi, koji će biti organizovani za našu populaciju pospješiće se ranije otkrivanje bolesti, što mnogo unapređuje dalje liječenja.Penzioneri su izuzetno zainteresovani za predavanja, te ćemo slična i ubuduće organizovati”, naveo je Pejović.

Iako nije obolio od prostate, penzioneru Petru Lazareviću, kako je kazao, nije bilo teško da iz Rogama dođe da čuje riječ ljekara o karcinomu prostate, čije mišljenje posebno cijeni.

“Svakako da se o većini bolesti danas informišemo i putem medija, ipak bolje je poslušati i razgovarati sa ljekarima, te konkretno nešto naučiti o samoj bolesti.Ljekarima se mora vjerovati, jer kod njih nema prava na grešku kao kod drugih profesija, stoga im treba ukazati povjerenje", smatra 76- togodišnji Lazarević, koji je , kako kaže zadovoljan zdravstvenom uslugom koja mu je osigurana u Domu zdravlja

Galerija

Bonus video: