Ministar Radunović dao saglasnost za novi mandat Gazivode

Ministar zdravlja dao saglasnost za novi mandat direktora cetinjske bolnice Danilo I
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 19:51h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović dao je saglasnost za imenovanje Ivana Gazivode na mjesto direktora cetinjske bolnice, stavljajući time tačku na spekulacije da li je njegov treći mandat zakonit.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu prošle godine, propisano je da jedna osoba može biti imenovana za direktora najviše u dva mandata uzastopno.

"U srijedu sam potpisao saglasnost na odluku Upravnog odbora cetinjske bolnice da Gazivoda bude direktor. U tumačenju pravne misli Ministarstva, apsolutno je sve u zakonskim okvirima", rekao je Radunović.

On je kazao da je cilj donošenja zakona bio da se ograniči broj mandata, jer se dešavalo da pojedini vode ustanove i do šest mandata.

"Mislim da je sasvim dovoljno da nakon dva mandata neki novi ljudi dođu na čelo institucija. Svi budući izbori biće u skladu sa novim Zakonom", kazao je Radunović.

Upitan da li to znači da se u toj situaciji "ne broji" to što je Gazivoda do sada bio direktor i da nakon isteka mandata na koji je sada izabran, može da se kandiduje na još jedan, Radunović je kazao da je to tačno.

Na izbor Gazivode za direktora žalio se njegov protivkandidat Mihailo Babović, predsjednik sindikata u toj bolnici, smatrajući da je bilo nezakonito izabrati ga za treći mandat.

Gazivoda je odgovorio da je izbor legitiman, jer zakon ne djeluje retroaktivno.

Radunović je najavio i moguće kadrovske promjene na čelnim institucijama zdravstvenog sistema, ali da će se one realizovati u skladu sa dinamikom kako ističu mandati ostalim direktorima.

"Mislim da tekuća reforma zdravstvenog sistema traži ozbiljniji pristup menadžera zdravstvenih ustanova. Čini mi se da se i oni navikavaju na te nove potrebe i sada u principu nemam nekih zamjerki, ali na kraju mandata sumira se rad direktora i odlučuje se o nastavku saradnje", kazao je on.

Galerija

Bonus video: