Svako peto dijete u Evropi žrtva seksualnog nasilja

“Djeca najčešće ćute jer misle da je to prljavo i zabranjeno, a posljedice su često trajne”
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 10:46h

Podaci Savjeta Evrope, prema kojima je svako peto dijete u Evropi žrtva seksualnog nasilja, uznemirujući su i zahtijevaju reakciju, poručeno je na radionici o prepoznavanju djeteta žrtve seksulanog nasilja.

U Crnoj Gori zvanične statistike nema, ali prema riječima koordinatore kampanje “Jedno od petoro” Valentine Radulović Šćepanović, ako postoji i jedan slučaj, to je zabrinjavajuće.

“Kampanja ima za cilj da sprovede dva istraživanja o ovoj probelmatici, rezultati jednog će biti poznati usbrzo, dok će drugo biti gotovo krajem oktobra. Podaci koje imamo iz državnih organa o prijavljenim i procesuiranim slučajevima pokazuju da smo daleko od porjekcije Savjeta Evrope”, kazala je Radulović Šćepanović.

Ona je kazala da je cilj kampanje podizanje svijesti o postojanju problema.

“Oblici seksualnog zlostavljanja djece su različiti, javljaju se unutar porodice, ustanove, među vršnjacima. U najvećem broju slučajeva počinioci nijesu sankcionisani, zbog straha ili stida djeteta”, upozorila je ona.

Posljedice su često trajne

Dr Zorica Barac Otašević je kazala da je zlostavljač najčešće osoba kojoj dijete vjeruje, rijetko koristi nasilje, češće potkupljivanje i prijetnje.

“Djeca najčešće ćute jer misle da je to prljavo i zabranjeno, a posljedice su često trajne”, kazala je ona.

Barac Otašević je rekla da se kod djeteta žrtve nasilja može prepoznati promjena u ponašanju, a na problem ukazuju tjelesne ozljede, teškoće pri spavanju, poremećaj ishrane, agresija, napadi panike...

“Djeca najčešće ćute jer misle da je to prljavo i zabranjeno, a posljedice su često trajne”

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović je ukazao da sistematski pregledi djece mogu biti dobra prilika da se uoče početni znaci zlostavljanja i zanemarivanja.

“U svim slučajevima neophodno je sve strano I detaljno ispitati sve okolnosti u kojima dijete živi, porodične odnose, kao i eventualne uzroke poremećaja u djetetovom ponašanju”, kazao je Radunović.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je poručeno da u Crnoj Gori ne postoji sklonište za djecu žrtve seksualnog nasilja.

Bonus video: