Kubanske vakcine protiv raka neće skoro ovamo

Vakcina “cimavaks EFG” uznapredovali karcinom pluća pretvara se u hroničnu bolest, sa kojom bi pacijenti mogli da žive kao da boluju od povišenog krvnog pritiska ili dijabetesa
69 pregleda 0 komentar(a)
karcinom pluća, Foto: Kajgana.com
karcinom pluća, Foto: Kajgana.com
Ažurirano: 19.04.2012. 07:20h

Kubanski proizvođači vakcina za rak pluća “cimavaks EFG”, ovdašnjoj Agenciji za ljekove još nijesu podnijeli zahtjev za njenu registraciju, niti ponudili neku konkretniju prezentaciju tog preparata.

Vakcina “cimavaks EFG”, koju je nakon 25-godišnjeg istraživanja otkrio Centar za molekularnu imunologiju u Havani, na čelu sa Pedrom Kamilom Rodrigezom, uznapredovali karcinom pluća pretvara se u hroničnu bolest, sa kojom bi pacijenti mogli da žive kao da boluju od povišenog krvnog pritiska ili dijabetesa.

Dio medicinske dokumentacije kubanskog proizvođača već je stigao na Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak i od sljedeće godine vakcina će biti plasirana na tamošnje tržište, ukoliko to odobri srpska Agencija.

Iz crnogorske Agencije za ljekove i medicinska sredstva navode da bi ta vakcina trebalo da bude dostupna crnogorskim pacijentima nakon što se ona registruje u Srbiji i obave sva neophodna klinička ispitivanja.

“Vakcina 'cimavaks EFG', koliko smo mi upoznati, još se primjenjuje samo na Kubi. Od Evropske agencije za ljekove upoznati smo da je ona u fazi kliničkog ispitivanja u Engleskoj. Tako da se na našem tržištu ta vakcina, kao i sve ostale imunološke, može naći isključivo tek nakon procjene i odobrenja Evropske agencije”, objasnila je “Vijestima” zamjenica direktora Agencije Majda Šahman-Zaimović.

Nema nelegalne trgovine

Ona tvrdi da Agenciji do sada nije stigao nijedan zahtjev za njen intraventni uvoz i da “skoro i ne postoji vjerovatnoća da se ta vakcina plasira na tržište nelegalnim tokovima”.

"Do sada nijesmo imali prijavu o njenom nezakonitom prometu u Crnoj Gori. S obzirom na to da se proizvodi u određenim količinama, a interesovanje pacijenata iz čitavog svijeta je veliko, zbog čega se na Kubi unaprijed mora prijaviti za terapiju, male su vjerovatnoće za to”, kazala je Šahman-Zaimović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša smatra da bi sa primjenom vakcine trebalo sačekati barem četiri do pet godina, što je uobičajena praksa

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša smatra da bi sa njenom primjenom trebalo sačekati barem četiri do pet godina, što je uobičajena praksa.

"Tek nakon što se uvjerimo u njenu bezbjednost i efikasnost Institut će predložiti Ministarstvu zdravlja da je uključi u zvaničan program imunizacije. Kako je u pitanju vakcina testirana do sada na oko hiljadu oboljelih od raka pluća, a tek je odobrena i u Kubi, trebalo bi biti obazriv sa njenom primjenom i sačekati da prođe proces odobravanja u Evropi i Americi, kako bi se sagledali svi njeni efekti, posebno neželjena dejstva”, smatra Mugoša.

Delegacija Instituta sa Kube, kako je najavljeno, krajem mjeseca vakcinu će predstaviti kolegama u Srbiji, koji su zainteresovani i za druge preparate koji se proizvode u toj zemlji.

Ambasadorka Kube u Srbiji Mercedes Martines Valdes nedavno je uputila sve potencijalne korisnike vakcine protiv kancera da se informišu na veb-sajtu kubanske ambasade u Beogradu.

Na toj stranici navodi se da je „cimavaks“ jedina registrovana terapeutska vakcina za liječenje naprednog raka pluća nemalih ćelija. Takođe se kaže da je na Kubi "cimavaksom" liječeno više od 2.000 pacijenata sa tom bolešću, a da se efikasnost izražava povećanjem stope preživljavanja i kvaliteta života, uz minimalne neželjene efekte.

Da bi se liječili na Kubi, stranci prvo moraju da kontaktiraju Međunarodnu zdravstvenu službu te države, koja procjenjuje da li je pacijent podložan liječenju vakcinom.

Pozabavimo se borbom kontrole pušenja

Prema ocjeni direktora Klinike za onkologiju KC dr Nebojše Crnogorca, vakcina "cimavaks EFG" mogla bi biti dio prakse tek nakon sprovedenih detaljnih kliničkih ispitivanja, koja bi potvrdila njenu efikasnost i djelotvornost. On je rekao da smatra da je o njenoj primjeni u Crnoj Gori još rano govoriti i da je mnogo djelotvornije i jeftinije pozabaviti se borbom kontrole pušenja.

"Znam da je ispitivanje vakcine u toku, koja više služi kao terapijsko sredstvo koje bi karcinom pluća dovelo u jedno hronično stanje pacijenata. Mada se, navodno, pokazalo da doprinosi poboljšanju preživljavanja pacijenata, treba biti posebno oprezan i sačekati da se sagledaju njena neželjena dejstva", smatra dr Crnogorac.

Dok se ovdašnji pacijenti o primjeni vakcine kod ljekara već raspituju, prema riječima doktora, zvanične ponude od kolega sa Kube o prezentaciji tog preparata, na Klinici još uvijek nijesu dobijali.

Bonus video: