Pljevlja: Među narkomanima i 7 maloljetnika, djeca sa sela se okreću alkoholu

Prema podacima policije u Pljevljima je 70 zavisnika od narkotika, u Domu zdravlja sumnjaju da ih je mnogo više
270 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2012. 07:58h

Prema policijskim podacima u Pljevljima sedam maloljetnika koristi narkotike, dok je ukupan broj zavisnika daleko veći. To je saopšteno na sastanku policijskog tima za borbu protiv droga, predstavnika državnih institucija, lokalne vlasti i NVO sektora, koji je održan prekjuče na inicijativu policije. U policijskom registru ukupno je evidentirano 70 narkomana, dok v.d. direktora Doma zdravlja neuropsihijatar Ilhan Tursumović smatra da ih ima između 250 i 370.

"Naše metode utvrđivanja broja narkomana su nešto drugačije. Oko 50 narkomana je prošle godine potražilo pomoć u psihijatrijskoj ambulanti, ali jedan broj njih i ne traži pomoć ili se obraća za pomoć van Pljevalja ili van Crne Gore. 2008/09. imali smo pet smrtnih slučajeva uzrokovanih upotrebom narkotika, a za još dva slučaja su postojale sumnje. Pravilo je da na svakog registrovanog dolazi pet neregistrovanih, a onda dolazimo do podatka da u Pljevljima ima između 250 i 375 narkomana. Dobro bi bilo da imamo i policijske podatke za one koji su koristili tablete, pa da preduzmemo odgovarajuće mjere“, kazao je Tursumović i dodao da je za razliku od ranije, u posljednje dvije tri godine nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj među korisnicima narkotika.

Pravilo je da na svakog registrovanog dolazi pet neregistrovanih, a onda dolazimo do podatka da u Pljevljima ima između 250 i 375 narkomana

Prošle godine protiv 16 osoba podnijete su krivične prijave od toga protiv 14 za prodaju narkotika. Do sada je njima ukupno, iako nijesu završeni svi sudski procesi, izrečene kazne od 15 godina zatvora.

Visoke cijene smanjile upotrebu heroina

"I cijene na tržištu uslovile su da se smanji upotreba heroina. Gram košta od 20 do 25 eura, a u jednom gramu je svega jedan do sedam odsto čistog heroina. Kokain stiže u Pljevlja, uglavnom iz Podgorice, Beograda ili Sarajeva. Imali smo jednu zapljenu 10 grama kokaina, velike čistoće, koji je stigao iz Podgorice, a cijena grama kokaina je od 60 do 100 eura. Cijena spida na tržištu je od 25 do 30 eura”, rekao je Knežević.

Djeca sa sela sve više u alkoholizmu

Milica Marjanović iz Kancelarije za borbu protiv bolesti zavisnosti pri Sekretarijatu za društvene djelatnosti, naglasila je da je primjetan korak naprijed, ali je istakla da sve više djece sa seoskog područja ima problema sa opijatima koji izazivaju zavisnost, misleći na alkohol koji sve češće koriste učenici srednje stručne škole.

Mensur Džanković iz NVO „Sportom protiv droge“, smatra da niko ne obraća pažnju na djecu na seoskom području, niti pokušava da ih edukuje o bolestima zavisnosti. On smatra da su i djeca u gradu prepuštena ulici, jer je malo sadržaja koji im mogu okupirati pažnju.

Bonus video: