Valdanos: Performans se pretvorio u emotivni bunt

Mladi i stari, Albanci, Crnogorci, Srbi i Muslimani, muslimani, pravoslavci i katolici, popovi i hodže, oni koji imaju masline u uvali i oni koji nemaju – svi su bili tu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 18:08h

Valdanos je makar i na dva sata bio bastion slobode – decenijski sinonim katanaca i kapija popustio je pod pritiskom mještana koji su neraskidivo vezani za Mitsku uvalu.

Mladi i stari, Albanci, Crnogorci, Srbi i Muslimani, muslimani, pravoslavci i katolici, popovi i hodže, oni koji imaju masline u uvali i oni koji nemaju – svi su bili tu na planirano običnom performansu “Mogula” pod simboličnim nazivom “Ulazimo u Valdanos”, koji je, međutim, prerastao u emotivni bunt protiv zakatančene kapije, zabrane prilaska javnoj površini i svih onih koji su doprinijeli da takva odluka bude još na snazi.

Pojačano obezbjeđenje “Guard Popović” sekjuriti na kapiji nije imalo kud kad su se pojavili revoltirani mještani predvođeni organizatorima – desetak minuta napete atmosfere, nekoliko telefonskih poziva sa jedne i druge strane kapije, mudra odluka vjerovatno nekog iz Ministarstva odbrane i - katanac je bio otključan.

“Ovo više nije lokalnog značaja, ali je simboličan dokaz da su ljudi prestali da se boje. Onemogućavanje slobode kretanja i pristup javnim površinama je anticivilizacijski čin. Ako Crna Gora želi da bude uspješna evropska priča, moraće da poštuje vladavinu prava”, kazao je jedan od organizatora performansa, Dritan Abazović, koji je, zajedno sa izvršnim direktorom “Mogula” Džemalom Perovićem, konstantno pozivao na uzdržanost i dostojanstvo.

Buntovni protest je i protekao tako – mješani su mirno i dostojanstveno čekali da im obezbjeđenje otvori kapije, nakon desetak minuta ušli, obišli kupalište i maslinjake i napustili uvalu bez ijednog incidenta.

“Doći ćemo i sjutra, a ako kapije budu zaključane podnijećemo krivične prijave protiv direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića, ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić, direktora “Morskog dobra” Rajka Barovića i šefa ekspoziture policije u Ulcinju Rudolfa Elezovića zato što ne rade svoj posao. Dosta je bilo iživljavanja nad ovim narodom”, kazao je Abazović.

Prema procjeni organizatora, skupu je prisustvovalo između 800 i 1.000 ljudi. Tu su bile i brojne novinarske ekipe, kao i predstavnici NVO sektora iz cijele Crne Gore.

Perović je ocijenio da zabranom ulaska u Valdanos neko želi da sakrije prljave poslove. On je kazao da je cilj performansa da kapija na Valdanosu nikad više ne bude zatvorena.

Aktivisti “Mogula” nosili su transparent sa dijelom odštampanog ugovora između Ministarstva odbrane i “Sekjuriti gard Popović”, u kome nigdje ne stoji da je ulazak u Valdanos zabranjen.

Sjutra opet pod ključem

Zbunjeni šef obezbjeđenja na kapiji “Vijestima” je rekao da “ne bi otključao katanac da mu to nijesu rekli iz centrale”.

“Oni su se vjerovato čuli sa nekim iz Ministarstva odbrane, jer ne mogu sami donijeti takvu odluku”, kazao je on. Na pitanje da li će kapija biti sjutra otvorena odmahnuo je glavom.

“Ovo je bilo danas. Sjutra će opet biti katanac. Mi samo radimo svoj posao onako kako nam kažu”, kazao je on, ne želeći da se predstavi.

Galerija