Lukšić položio kamen temeljac za zgradu u kojoj će živjeti 100 penzionera

Barović se zahvalio premijeru, "koji je još dok je bio ministar finansija odmah dao podršku projektu"
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 12:36h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić položio je kamen temeljac za stambenu zgradu na Tuškom putu, u koju bi za godinu i po trebalo da useli oko 100 podgoričkih penzionera koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Ističući da u posljednjih 20 i više godina nije upriličena nijedna slična investicija nije upriličena, premijer je kazao da je zadovoljan što su prešli dug proceduralni put do današnjeg trenutka kada počinju i konkretni radovi.

"To je veliki dan, jer živimo u teškom vremenu u kojem dijelimo ekonomsku sudbinu regiona i cijele Evrope , a to samo po sebi podrazumijeva čitav niz teških i nepopularnih mjera koje morate donijeti. Uvjeren sam da građani razumiju zbog čega donosimo tako teške odluke", rekao je on.

Premijer je kazao da vjeruje da će napori Vlade da reformiše ukupan sistem i podstakne investicioni ciklus donijeti rezultate i da će se ekonomija vratiti na stope rasta koje će biti konkurentnije od današnjih.

"Sasvim je razumljivo da sa prosječnom penzijom od oko 280 eura najveći broj penzionera nema mogućnosti da riješi svoje stambeno pitanje. Vjerujem da će ovaj model biti stimulans kolegama iz lokalnih administracija u drugim gradovima da po sličnom principu uđemo u zajedničko partnerstvo i uvećamo broj stambenih jedinica i obezbijedimo penzionerskoj poplulaciji pristojan život", kazao je Lukšić.

Trećina zgrade od Glavnog grada

Predsjednik Udruženja penzionera Podgorice Savo Barović kazao je da su humanu akciju pokrenuli penzioneri Podgorice, koji su nakon dvomjesečne diskusije oko te inicijative donijeli jednoglasnu odluku svih 50 mjesnih udruženja Podgorice, Tuzi i Zete da se počne rješavati stambeno pitanje penzionera.

"Skoro trećina zgrade koja će se izgraditi predstavlja pomoć grada Podgorice. Veličanstvenost skupa govori da će projekat biti realizovan i da nećemo čekati narednih 20 godina, nego ćemo u kontinuitetu rješavati pitanja penzionera", rekao je on.

Ističući da prema evidenciji Udruženja penzionera, ima 1. 200 penzionera bez stana, Barović je kazao da već pet mjeseci rade pravilnik kojim će se služiti prilikom odabira kandidata za stanove. Prioritet će imati penzioneri koji nikada nijesu dobili stan, a bodovaće se i penzijski staž i materijalno stanje. U zgradi će , ako je rekoa, imati 70 garsonjera od 28 do 32 kvadrata i 30 jednosobnih stanova od 41 do 45 kvadrata.

Zgrada za 18 mjeseci?

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Vladan Vučelić rekao je da će učešće Glavnog grada u realizaciji tog projekta iznositi nešto više od 865. 000 eura, koje se odnose na vrijednost ustupljenog zeljišta i naknade za komunalno opremanje lokacije i participiranje u izradi glavnog projekta.

Vučelić je kazao da su iz Glavnog grada spremni da već u toku realizacije projekta podrže ispostavljeni zahtjev Udruženja penzionera da dodjelom susjedne lokacije, koja se nalazi do one na kojoj je postavljen kamen temeljac, pomognu realizaciju još jednog objekta sa više od sto stanova.

Učešće Glavnog grada u realizaciji projekta iznosiće nešto više od 865. 000 eura

Zamjenik gradonačelnika se nada da će za 18 mjeseci penzioneri moći da usele u zgradu za koju je položen kamen temelja, te da će do aprila sljedeće godine biti obilježen početak izgradnje drugog najavljenog objekta.

Zahvalnice...

Ističući da je ovo istorijski trenutak za podgoričke penzionere, Barović nije propustio priliku da s edva puta zahvali nekadašnjem direktoru Fonda PIO Radoju Žugiću i sadašnjem Dušanu Peroviću, ali tu nijesu prestale zahvalnice.

Barović se zahvalio i premijeru, "koji je još dok je bio ministar finansija odmah dao podršku projektu, što je naročito potvrdio stavljanjem kamena temlejca."

"Zahvaljujem se predsjedniku Vlade što je našao vremena da uveliča svečanost. Pozdravljam i zamjenika gradonačelnika Podgorice, a žao mi je što gradonačelnik nije prisutan, jer je i on dao veliki doprinos ovome objektu. Ali, mislim da je i on sa nama danas, pa gdje je god", kazao je Barović.

Kako nije želio nikoga da preskoči, Barović je pozdravio i četiri, pet Mugošinih saradnica, medije, izvođača radova preduzeće "Kroling" kojima je poželio da realizuju obaveze i naprave što bolje stanove.

Galerija

Bonus video: