Green Home: Da ukinemo NP Skadarsko jezero?

Može se zaključiti da, „zbog eventualnih razvojnih projekata”, Skadarsko jezero treba ukinuti kao nacionalni park, a ne implementirati zakone kojima se ovo priznato područje štiti od takvih aktivnosti“
176 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 07:54h

Povećanje stepena zaštite Skadarskog jezera u okviru UNESCO programa „Čovjek i biosfera“ ne donosi nikakve negativne posledice za Crnu Goru, a Seviljskom deklaracijom predviđeno je da područje uspostavljeno kao rezervat biosfere ostaje u isključivaoj nadležnosti države na čijoj se teritoriji nalazi, poručili su iz NVO Green Homa.

Iz te organizacije reagovali su povodom izjave direktora Nacionalnih parkova Zorana Mrdaka, da se, prije nominacije jezera za taj program, razmotri da li Albanija i Crna Gora žele takvu vrstu zaštite, jer je to područje vezano za sve velike infrastrukturne projekte.

„U Seviljskoj deklaraciji i njenom statutarnom okviru ne postoji poseban i izričit uslov o neophodnosti usklađivanja prostorno-planskih dokumenata sa inicijativama međunarodnog nivoa, što ne znači da se ista ne trebaju kasnije uskladiti, ali i to samo i isključivo zbog nacionalnih propisa koji nas obavezuju“, navodi se u reagovanju te NVO.

Potrebna bolja zaštita

Kako su kazali, iz navoda doskorašnjeg direktora NP Skadarsko jezero može se zaključiti da „zbog eventualnih razvojnih projekata koji direktno ili indirektno utiču, Skadarsko jezero treba ukinuti kao nacionalni park, a ne implementirati zakone kojima se ovo nacionalno i međunarodno priznato područje štiti od takvih aktivnosti“.

„Upravo koncept 'Čovjek i biosfera', koji naša organizacija zagovara, omogućiće veću obazrivost i pažnju prilikom donošenja odluka o izgradnji bilo kakvih infrastrukturnih objekata na ovom području. Studije koje smo izradili u toku prethodne godine potvrdile su potrebu jačanja stepena zaštite ovog područja, ali i neophodnost definisanja smjernica za razvoj održivih vidova aktivnosti koje neće ugroziti životnu sredinu“, piše u reagovanju.

Mrdak

Ipak, kako su naveli, slažu se sa Mrdakovom tvrdnjom da svaki regionalni projekat, uključujući i izgradnju HE na Morači, donose velike negativne efekte za park.

Oni su u reagovanju kazali i da im je interesantan stav novog direktora, imajući u vidu potpuno suprotne navode iznešene u formi zvaničnih komentara od strane JPNPCG u aprilu 2010. godine u okviru javne rasprave za taj projekat.

Ništa da spriječi negativne efekte

Iz Green homa su poručili i da u okviru UNESCO programa njihova organizacjia nastoji da djeluje u pravcu sprečavanja daljeg lošeg stanja u kom se jezero nalazi, kako sa aspekta zagađenja, neplanske eksploatacije sirovina, krivolova, gubitka biodiverziteta, tako i po pitanju različitih infrastrukturnih razvojnih projekata. Kako su naveli, ni status nacionalnog parka, ni postojeća leglislativa u dosadašnjoj praksi nijesu bile dovoljne da spriječe negativne efekte po ekosistem jezera.

Inicijativa za pokretanje postupka proglašenja Skadarskog jezera za UNESCO područje podržana je od strane oba resorna Ministarstva u Crnoj Gori i Albaniji, ali i od Nacinalne komisije za saradnju sa UNESCO i UNESCO kancelarije u Veneciji.

Iz te NVO podsjetili su da je inicijativa prvi put promovisana na sastanku predstavnika UNDP-a, WWF-a, UNESCO-a, IUCN-a, Savjeta Evrope, premijera Albanije i Crne Gore koji je održan na Vranjini 2005. godine i da je tada bila prihvaćena od tadašnjeg direktora nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Galerija

Bonus video: