U rudniku Šuplja stijena tražili povišice, vlasnik uručio otkaze

Zaposleni smatraju da ih zastrašuju kako se niko više ne bi drznuo da traži povećanje plata
396 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 01:28h

Radnici Rudnika olova i cinka "Šuplja stijena" u Šulima kod Pljevalja, njih 14, podnijeće tužbu protiv firme “Gradir Montenegro” u čijem sastavu posluje rudnik i jednog od vlasnika preduzeća Veselina Pejovića, zbog grubog kršenja njihovih prava iz radnog odnosa.

Pejović im je, kako tvrdi grupa radnika, zabranio dalji rad u firmi iako im ugovor o radu traje još tri mjeseca, nakon što su mu nedavno dostavili pismeni zahtjev da im poveća zarade, jer smatraju da su male za teške poslove koje rade u Rudniku.

Umjesto da direktno odgovori na zahtjev zaposlenih i jasno im saopšti da li im može povećati zarade, Pejović je radnicima odgovorio da "potpisnici zahtjeva nemaju radne obaveze niti će ih rukovodstvo Rudnika radno zaduživati".

Kao razlog Pejović je naveo da je to uradio kako bi se izbjegle opasnosti koje prijete po zdravlje radnika, a koje su oni naveli kao razlog zbog kojeg traže povećanje plata.

Potpisnici zahtjeva tvrde da su im plate iznosile 300 do 350 eura, što je, smatraju oni malo, s obzirom na to da su većina njih porodični ljudi

Radnici tvrde da su im takvu Pejovićevu odluku saopštili šefovi, kada su neki od njih u četvrtak došli na posao u prvu smjenu, a neki su telefonom obaviješteni.

Radnici: Pejović već zapošljava druge ljude

Grupa radnika tvrdi da je Pejović već počeo da na njihova radna mjesta zapošljava druge ljude. Radnici kažu da ničim nisu povrijedili radnu obavezu, niti su štrajkovali ili odbijali bilo koji radni zadatak, već su samo od poslodavca tražili da im poveća platu, s obzirom na to da su smatrali da je mala za poslove koje su radili.

Kompanija “Gradir Montenegro” kupila je sredinom avgusta 2006. “Šuplju stijenu” za 401.000 eura

Oni smatraju da na ovaj način Pejović pokušava da zastraši ostale radnike kojih je oko 100 u tom rudniku, kako se niko više ne bi drznuo da traži povećanje plata.

Potpisnici zahtjeva tvrde da su im plate iznosile 300 do 350 eura, što je, smatraju oni malo, s obzirom na to da su većina njih porodični ljudi.

Pejović nije odgovarao na nekoliko telefonskih poziva novinara “Vijesti”.

Poljaci većinski vlasnici

Kompanija “Gradir Montenegro” kupila je sredinom avgusta 2006. “Šuplju stijenu” za 401.000 eura, a kupoprodajni ugovor potpisali su tadašnji stečajni upravnik Ratomir Stanić i vlasnik “Gradira” Franc Raimer, sa kojim se Pejović kasnije razišao.

Ukupne geološke rezerve rude u Šulima iznose oko 90 miliona tona

Javnost nije upoznata kakav je epilog te tužbe bio na sudu. Sredinom septembra 2011. Pejović je poljskoj kompaniju “ZGH Boleslav”, koja je 100 odsto u državnom vlasništvu, prodao 51 odsto akcija firme “Gradir Montenegro”, u okviru koje i posluje taj pljevaljski rudnik.

Pejović tada nije precizirao za koliko je prodao većinski paket akcija Poljacima osim da je firma dokapitalizovana zahvaljujući čemu su ispunjene obaveze prema dobavljačima, a jedan dio novca je vraćen bankama po osnovu ranijih investicija.

Poljaci su najavili i otvaranje topionice olova u Nikšiću, kao i dupliranje proizvodnje u rudniku sa sadašnjih hiljadu tona koncentrata mjesečno. Ukupne geološke rezerve rude u Šulima iznose oko 90 miliona tona. U Rudniku je 1985. godine uvedena prinudna uprava i preduzeće je prestalo sa radom 1987.

Ponovno otvaranje uslijedilo je 1997. i opet je poslovao u sastavu RMHK “Trepča” iz Kosovske Mitrovice, da bi 1999. prestao da radi, a radnici upućeni na Biro rada. Rudnik je zvanično počeo da radi pred lokalne izbore 2010. godine, kada je crvenu vrpcu presjekao tadašnji premijer Milo Đukanović.

Galerija

Bonus video: