Obilježena godišnjica potapanja razarača i pogibije dvojice narodnih heroja

Povodom godišnjice potapanja „Zagreba“, organizovan je i obilazak muzejske zbirke pomorskog nasljeđa Arsenala u marini Porto Montenegro
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 18:49h

Uprkos lošem vremenu i kiši, u Tivtu je obilježena 71. godišnjica potapanja razarača "Zagreb" i pogibije narodnih heroja, poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere, obilježena masovnije nego ranijih godina.

U prisustvu velikog broja građana, funkcionera lokalne uprave, učenika tivatskih škola i članova udruženja boraca iz Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve, vijence na spomenik heroja u tivatskom Gradskom parku položili su gradonačelnik Dragan Kankaraš i delegacija tivatskog Udruženja boraca NOR-a i antifašista, delegacija Mornarice VCG predvođena komandantom, kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem, delegacija SUBNOR-a Herceg Novog i Olivera Doklestić, predsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Herceg Novog.

Među okupljenima koji su odali počast dvojici mladih pomorskih oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije koji su, žrtvujući živote, 17. aprila 1941. u Tivatskom zalivu digli u vazduh razarač "Zagreb" da ne bi pao u ruke neprijatelja nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, bio je i devedesetjednogodišnji admiral flote Branko Mamula, nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik Generalštaba JNA.

Okupljenima se obratio predsjednik UBNOR-a i antifašista Tivta Dragiša Ćosović, nakon čega je delegacija Opštine, UBNOR-a i Mornarice plovilom MCG otišla do uvale Sveto trojstvo i vijenac spustila u more, na mjestu potonuća razarača „Zagreb“.

U popodnevnim satima, vijenac na spomenik Spasiću i Maseri položila je i tivatska podružnica Bokeljske mornarice, koja 17. april slavi kao dan te podružnice.

Povodom godišnjice potapanja „Zagreba“, organizovan je i obilazak muzejske zbirke pomorskog nasljeđa Arsenala u marini Porto Montenegro, koja je za tu priliku dodatno osvježena artefaktima u spomen na događaje u Boki 17. aprila 1941. i narodne heroje Spasića i Mašeru. U ime domaćina goste je pozdravio kustos te zbirke Dražen Jovanović, koji je sa pijetetom govorio od dvojici pomorskih heroja i njihovom junačkom djelu.

U muzeju je priređena i izložba likovnih radova učenika tivatskih osnovnih i srednje škole na temu potapanja razarača „Zagreb“ i djela Spasića i Mašere, a održano je i polufinale kviza „NOB i antifašizam u Boki 1941-45“ koji organizuju UBNOR i Mješovita srednja škola „Mladost“ iz Tivta.

Galerija

Bonus video: