Vodostaj Morače 717 centimetara

Sada ne djeluje da će biti velikih poplava, padavine će sjutra prestati, a očekuje se novi talas između četvrtka i petka", kazao je Novaković
251 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 16:06h

Vodostaji na Morači, Zeti i Cijevni znatno su porasli u posljednjih nekoliko dana ali, kako je objasnio načelnik hidrologije u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore Darko Novaković, to nije za brigu jer su pomenute rijeke trenutno porasle do klase srednjih velikih voda.

Prema podacima meteorologa, narednih dana neće doći do velikog povećanja nivoa rijeka.

"Prije ovih padavina mi smo bili praktično u fazi niskih vodostaja, skoro ljetnjih, a padavine koje su uslijedile nisu donijele probleme sa velikim vodama. Djelovalo je kao da će krenuti talas poplava jer nismo znali koliko će kiše pasti, što se ne može tačno proračunati.

Sada ne djeluje da će biti velikih poplava, padavine će sjutra prestati, a očekuje se novi talas između četvrtka i petka", kazao je Novaković.

Na današnji dan vodostaj Morače je bio 717 centimetara, za pet metara niži od maksimalno zabilježenog.

"Nivo Skadarskog jezera je 214 centimetara, što je faza srednjeg vodostaja, nivo Zete kod Duklovog mosta je 184 centimetara, 70 ispod maksimalnog zabilježenog vodostaja.

Nije kritična situacija, ali ćemo mi nastaviti da pratimo stanje posebno na Skadarskom jezeru s obziromna to da nemamo precizne podatke kakvo je stanje na rijeci Drim u Albaniji, a prema našim podacima Bojana je mirna", rekao je Novaković.

Galerija

Bonus video: