Reizbor Gazivode nelegalan?

Odbor direktora je u srijedu veče podržao kandikaturu Gazivode za nastavak vođenja bolnice, što je, kako tvrdi Babović, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti
116 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Danilo I, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Bolnica Danilo I, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 16.04.2012. 20:02h

Cetinjska bolnica Danilo I, prema mišljenju predsjednika sindikata dr Mihaila Babovića, uskoro će dobiti nezakonitog direktora, jer je po treći put za čelnika predložen dr Ivan Gazivoda.

Odbor direktora je u srijedu veče podržao kandikaturu Gazivode za nastavak vođenja najstarije crnogorske bolnice, što je, kako tvrdi Babović, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kojim je propisano da direktorsku funkciju u najviše dva mandata može obavljati jedna osoba.

On se poziva na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, čije su posljednje izmjene stupile na snagu 2010. godine i odredbu da se direktor zdravstvene ustanove bira na period od četri godine, najviše dva puta uzastopno.

"U srijedu je veče, odlukom krnjeg sastava Odbora direktora, od pet članova bilo je prisutno tri, imenovan, tačnije predložen i poslat ministru zdravlja dr Miodragu Radunoviću na saglasnost za novo imenovanje. To je izgleda jedino urađeno po zakonu"

"Mandat dosadašnjem direktoru je istekao još 6. februara ove godine i on bez ikakvog reizbora ili imenovanja za V. D. i dalje sjedi, a po meni suprotno i zakonima ove države, na mjestu direktora bolnice, potpisujući sve akte i bitna dokumenta bez deponovanog potpisa kome je sa istekom mandata isti istekao", kaže Babović.

Aktuelni direktor Ivan Gazivoda, sa druge strane, odbacuje takve optužbe i kaže da se prije kandidature konsultovao i da ima pravo na treći mandat.

"U toku trajanja mog mandata, promijenio se Zakon o zdravstvenoj zaštiti i uvedena je odredba o ograničenju na dva mandata, tako da se ne može primjenjivati retroaktivno", kaže Gazivoda i dodaje da je od februara v. d. direktora te ustanove do izbora novog rukovodioca.

Konkurs kasnio

Babović problem vidi i u raspisivanju konkursa čak mjesec dana kasnije.

"Direktor u "ilegali", svoj rad nastavlja kao da se ništa nije desilo. Odbor direktora se sa zakašnjenjem nakon mjesec dana sastaje i donosi odluku o raspisivanju konkursa za direktora "Danilove" bolnice 6. marta", kaže Babović.

On kaže da su se na konkurs javila tri kandidata. Osim Gazivode, kandidat je bio i Babović.

"U srijedu je veče, odlukom krnjeg sastava Odbora direktora, od pet članova bilo je prisutno tri, imenovan, tačnije predložen i poslat ministru zdravlja dr Miodragu Radunoviću na saglasnost za novo imenovanje. To je izgleda jedino urađeno po zakonu", kaže Babović.

On kaže da je takvom odlukom prekršen i Statut bolnice Danilo I Cetinje, usvojen 8. juna prošle godine, posebno član u kome identično stoji ograničenje na dva uzastopna mandata.

"Da paradoks bude veći, usvojio ga je isti Odbor direktora koji je predložio Gazivodu. Pitam se i da li se u neprisustvu dvojice članova Odbora mogu donositi ovako bitne odluke i na kraju da li bolnica pamti ovakvu bruku i bezakonje", konstatovao je Babović.

Bonus video: