Pljevlja: Umjesto pet, stočarima tri centa za litar mlijeka

Lokalna uprava u Pljevljima će oe godine uplaćivati umanjene premije za isporučeno mlijeko. U sadašnjoj lokalnoj administraciji smatraju i da je premija od pet centi bila nerealna
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 07:34h

Poljoprivrednim proizvođačima koji mlijeko predaju nekoj od registrovanih mljekara u Crnoj Gori, lokalna uprava će i ove godine isplaćivati premije.

Stočarima će se iz opštinskog budžeta isplaćivati tri centa po litru isporučenog mlijeka, što je dva centa manje u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

U sadašnjoj lokalnoj administraciji smatraju i da je premija od pet centi bila nerealna, jer to budžet nije dozvoljavao. To najbolje potvrđuju i neisplaćene obaveze prema farmerima u iznosu od 173.000 eura, koje je po tom osnovu ostavila prethodna lokalna administracija.

Opština Pljevlja dok je njom upravljao Filip Vuković od avgusta 2010. nije isplaćivala premije za mlijeko.

U Opštini su kazali da su Pljevlja bila jedina lokalna uprava u Crnoj Gori koja je za te namjene izdvajala pet centi po litru isporučenog mlijeka. Za premije za mlijeko u ovogodišnjem budžetu planirano je 30.000 eura.

Poznati pljevaljski stočar Milko Živković kaže da bi volio da je premija i dalje pet centi, jer je bila stimulativna, ali da se većinom poljoprivredni proizvođači slažu da je bila nerealna za naše prilike.

Poznati pljevaljski stočar Milko Živković kaže da bi volio da je premija i dalje pet centi, jer je bila stimulativna, ali da se većinom poljoprivredni proizvođači slažu da je bila nerealna za naše prilike

Njemu je više zasmetalo što je jednom od članova odluke i premijama predviđeno da se isplaćuje proizvođačima koji mlijeko isporučuju mljekarama registrovanim u Crnoj Gori koje su obveznici prireza porezu na dohodak fizičkih lica budžetu opštine.

"To bi bila legalizacija postojećeg monopola kojeg imaju dvije mljekare u Pljevljima“, smatra Živković.

On je kazao da osim dvije pljevaljske na području opštine mlijeko otkupljuju i bjelopoljska “Milka” i mljekara “Lazine”.

Premije za sve, bez obzira kome isporučuju mlijeko

Sekretar Sekretarijata za privredu Toma Knežević pojasnio je da će pravo na premije imati svi poljoprivredni proizvođači bez obzira na to kojoj mljekari isporučuju mlijeko.

Prema njegovim riječima, na Odboru za finansije predložen je amandman koji je prihvaćen da se promijeni član dva predložene odluke u kojem se navodilo da pravo na premije imaju poljoprivrednici koji mlijeko isporučju mljekarama u Crnoj Gori koji su obveznici prireza porezu na dohodak fizičkih lica budžetu opštine.

On je kazao da je na Odboru donijet i zaključak da se da prioritet isplati premija za mlijeko poljoprivrednim proizvođačima. Knežević je kazao da je pravo na premije ostvarivalo prosječno 380 poljoprivrednika.

U 2009. otkupljeno je 2,5 miliona litara mlijeka i isplaćeno 127.000 premija. U 2010. preko 2,4 miliona isplaćeno je do avgusta 82.000 eura, a naisplaćeno 39.000. U 2011. otkupljeno je 2,63 miliona litara, a cjelokupan iznos od 131.000 eura nije isplaćen“, rekao je Knežević.

Mljekari na području pljevaljske opštine otkupe svega deset odsto proizvedenog mlijeka u opštini, a ostalo se prerađuje u sir. U Opštini kažu da je ovakva mala tržišnost proizvodnje posljedica velike razuđenosti opštine i usitnjene proizvodnje, loše infrastrukture, nedovoljno razvijene otkupne mreže i male otkupne cijene mlijeka.

Bonus video: