turisti je zaobilaze

Putevi ne vode do Husein pašine džamije

Direktor pljevaljske turističke organizacije Dragiša Sokić kaže da je Husein pašina džamija nedovoljno turistički valorizovana
132 pregleda 0 komentar(a)
Husein pašina džamija, Foto: Panoramio.com
Husein pašina džamija, Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 15.04.2012. 18:52h

Iako je pravi dragulj i jedan od vrednijih spomenika islamske arhitekture na ovim prostorima, Husein pašina džamija u Pljevljima nije adekvatno turistički vrednovana.

Vrlo malo turista posjeti ovaj vrijedni kulturno-istorijski spomenik, koji svojom ljepotom plijeni pažnju prolaznika.

Mujezin pljevaljske džamije Jakub Durgut kaže da organizovanih posjeta turista skoro da i nema. Najčešće su posjete đačkih ekskurzija u junu i oktobru, a nekad svrate zvaničnici koji posjete Pljevalja.

Durgut smatra da Opština i Nacionalna i lokalna turistička organizacija treba da preduzmu adekvatne mjere kako bi se bolje izreklamirale pljevaljske znamenitosti, a u taj grad privuklo što više turista.

"Malo je turističkih organizacija koje pljevaljske znamenitosti Husein pašinu džamiju i manastir Svete trojice uvrštavaju u svoju ponudu. Nažalost sve turističke posjete se završavaju na Žabljaku, iako Pljevlja imaju dosta toga da ponude", kaže Durgut.

Direktor pljevaljske turističke organizacije Dragiša Sokić slaže se, takođe, da je Husein pašina džamija nedovoljno turistički valorizovana.

On kaže da je taj vjerski objekat zajedno sa manastirom Svete trojice temelj turističke ponude Pljevalja, s obzirom na to da je gradski muzej već petnaestak godina zatvoren za posjetioce.

Na svim propagandnim materijalima TO, ističe Sokić, zastupljena je Husein pašina džamija, a promovišu je i na svim turističkim sajmovima.

Sokić kaže da je udaljenost najveći problem što pljevaljske znamenitosti nijesu dovoljno zastupljene u ponudi turističkih agencija.

"Prije dvije godine organizovali smo posjetu turističkih organizacija iz Budve Opštini Pljevlja. Oni su zainteresovani za sadržaje koje nudimo, ali su kao smetnju naveli to što im se posjeta Pljevljima ne uklapa u njihove jednodnevne ture, a za dvodnevne nemaju sadržaja", rekao je Sokić.

Opširnije u štampanom izdanju za 16. april

Preporučujemo za Vas