Premča Đurović iz sela Đuravci: Čovjek koji je preživio Titanik

Premča je po povratku u Đuravce rijetko pričao o “strašnoj noći”. Nije volio da se prisjeća kako je nekoliko sati čekao spasioce i gledao kako brod tone, slušajući krike i jauke
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 22:55h

Priča koju ni Barani uglavnom ne znaju - Premča Đokin Đurović iz podrumijskog sela Đuravci preživio je tragediju broda Titanik.

Kako piše portal Bar info, Đurović se otisnuo se u pečalbu i zaposlio kao sluga kod bogataša. Više zbog prestiža, nego iz potrebe, njegov je gazda odlučio da se ukrca na “Titanik” i povede sina i Premču sa sobom.

Pred kraj života u 'brodske biljete' i 'nečesove papire' je zavijao duvan, bez koga nije mogao...

Premča je po povratku u Đuravce rijetko pričao o “strašnoj noći”. Nije volio da se prisjeća kako je nekoliko sati čekao spasioce i gledao kako brod tone, slušajući krike i jauke. Govorio je da poslije te noći nikad više nije bio isti. Pokušao je potisnuti i zaboraviti, ali do kraja života nije mogao.

Preživio i Kajmakčalan

Nakon izvjesnog vremena, kad se skućio i oženio, ponovo se iz Đuravaca otisnuo u pečalbu, ovoga puta u Tursku. Za vrijeme Prvog svjetskog rata pošao je da se priključi srpskoj vojsci. Opet je imao sreće i preživio boj na Kajmakčalanu i onaj na Veterniku. Vratio se nakon toga u rodni kraj, no nemirni duh mi nije davao mira. Nije imao potomke, pa je ponovo pečalbario. Vratio se mnogo godina kasnije, da umre u zavičaju. Umro je 1975. godine u Đuravcima, 63 godine nakon brodoloma “Titanika”.

Reporteri radio Bara i Barskih novina su sredinom devedesetih, pokušali da naprave priču o Premči, ali u selu nijesu našli sagovornika ili dokumenta.

"Pred kraj života u 'brodske biljete' i 'nečesove papire' je zavijao duvan, bez koga nije mogao", citira "Bar info" svjedočenja mještana Đuravaca.

RMS Titanic” (poznat i kao “SS Titanic” ili samo “Titanic”) imao je 9 paluba, bio je dugačak 269 metara, a težio je 46.000 tona. “Titanic” je bio najveći putnički brod na svijetu u to doba.

Krenuo je iz Sautemptona u Engleskoj 10. aprila 1912. godine, i u toku prvog putovanja udario je u ledeni brijeg. Bilo je to u nedjelju, u 23:40 (brodsko vrijeme), 14. aprila 1912. godine. Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 2:20, 15. aprila.

Od 2.228 putnika smrtno je stradalo 1.523. “Titanic” je koristio najnapredniju tehnologiju, dostupnu u to doba, pa se za njega vjerovalo da je nepotopiv.

Galerija

Bonus video: