Premijer ne reaguje na novi "rat za mir"

Tadić-Mijović tvrdi da je ne iznenađuje Lukšićev stav, koji, kako je ocijenila, praktično znači da on ne želi da se miješa u svoj posao
92 pregleda 0 komentar(a)
Milka Tadić-Mijović, Foto: Boris Pejović
Milka Tadić-Mijović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.04.2012. 09:23h

Stavom da ne želi da se miješa u uređivačku politiku Pobjede, premijer Igor Lukšić dao je zeleno svjetlo za dalje napade na novinare, smatra novinarka Sonja Radošević.

Ona je sa još tri koleginice - Milkom Tadić-Mijović, Tanjom Pavićević i Milenom Perović-Korać, kao i sa NVO aktivistkinjom Svetlanom Broz prije dva dana uputila pismo šefu Vlade, u kome od njega traže da kod tužilaštva inicira postupak “radi sankcionisanja odgovornih lica u toj novini zbog kršenja zakona i diskriminacije po osnovu pola i uvjerenja, kojoj smo izložene već duže vrijeme”.

Lukšić, koji po funkciji imenuje Upravni odbor lista u državnom vlasništvu, odgovorio je da su stvoreni mehanizmi da se izvještavanje medija analizira kroz rad samoregulacionih novinarskih tijela i da se Vlada ne bavi time.

Iz arsenala uvreda iz tekstova Šemsudina Radončića i Marka Vešovića, u pismu se premijer podsjeća na kvalifikacije - ološ, splačina, guska, raspadenica, internet snajperuša, ker u raši, profuknjača...

Tadić-Mijović tvrdi da je ne iznenađuje Lukšićev stav, koji, kako je ocijenila, praktično znači da on ne želi da se miješa u svoj posao.

“Od Lukšića nijesmo tražile da se miješa u uređivačku politiku Pobjede. Tražili smo da štiti Ustav i zakone ove zemlje, koji jasno propisuju - da se ne smije širiti mržnja prema određenoj grupi ljudi, da se ne smije podsticati nasilje i vršiti diskriminacija po osnovu pola. A sve to se radi u kontinuitetu. Na drugoj strani, premijer neće da se miješa u svoj posao i da štiti Ustav i zakone”, kazala je Tadić-Mijović.

Posao države i njenih organa, kako je objasnila, jeste da štite građane i Lukšić direktno snosi odgovornost zbog toga što su akteri Pobjedinog serijala postale legitimne mete.

“On to priziva ćutanjem i sada, nakon našeg poziva, odsustvom reakcije. Neka se ne čudi, ako se nekom od nas sjutra nešto još teže desi. Obavještavam ga da smo spakovali dosije Pobjeda, sve uvrede, klevete i laži i da ćemo sa tim ići i ovdje, u zemlji i u instranstvu. Nema boljeg svjedočanstva o prirodi ove vlasti, od tog serijala, od tog njihovog Rata za mir, četvrti dio”, kazala je Tadić-Mijović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: