Romi glasali "za državu", a sad nemaju put, vodu i struju

"Rekli su nam da će početi sa asfaltiranjem puta za petnaest dana, ali vidjećemo da li će to tako da bude", kazao je Sejdović
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 15:15h

Sedam romskih porodica iz Doljana nadomak Podgorice više od dvadeset godina živi od obećanja da će im 200 metara puta koji vodi do njihovih kuća biti asfaltirano, da će i do njih doći vodovodna mreža i da će napon struje biti poboljšan.

Mještanin Božidar Sejdović je kazao „Vijestima” da je njegov otac nadležnima počeo pisati molbe da im se asfaltira put, sprovede voda i poboljša struja prije mnogo godina, ali da osim praznih obećanja, ništa nijesu dobili.

"Rekli su nam da će početi sa asfaltiranjem puta za petnaest dana, ali vidjećemo da li će to tako da bude", kazao je Sejdović.

"Rekli su nam da će početi sa asfaltiranjem puta za petnaest dana, ali vidjećemo da li će to tako da bude", kazao je Sejdović.

Pored neasfaltiranog puta, mještani imaju problem i oko nabavke vode, jer se njome snabdijevaju sa kilometar udaljenog mosorskog izvora, odakle je donose bidonima.

"Kažu da ta voda nije tehnički ispravna, ali svi je koristimo. Neko bidone nosi pješice, a neko autom, jer nam je dosta daleko od kuća. Postoje naznake da će se iduće godine raditi vodovod i u ovom dijelu, ali to nije još sigurno", ispričao je on.

Loše napajanje strujom

Da nevolja mještana bude veća, ni napajanje strujom im nije idealno.

U naselju, kako su ispričali, ima trulih stubova za struju, a jedan od njih "drže samo žice".

Sejdović je kazao da su se prošle godine obraćali Elektrodistribuciji zahtjevom da im se zamijene truli stubovi, ali da ništa nije učinjeno kako bi se taj problem riješio.

U naselju, kako su ispričali, ima trulih stubova za struju, a jedan od njih "drže samo žice".

Mještanin Zoran Rajović ima zamjerke na rad dosadašnjeg rukovodstva mjesne zajednice i predsjednika Gorana Ivanovića, za koje kaže da su bili prilično neaktivni, te poziva nadležne da dođu u naselje i uvjere se u kakvim uslovima žive te porodice.

"Ako nam asfaltiraju i pola puta, bićemo zadovoljni. Sve mi se čini da to ide u pravcu kao da neko pokušava da eliminiše ovu populaciju. Oni nikada nijesu dobili nikakve donacije, jer sve je to otišlo na Konik", kazao je Rajović.

Glasali, ali džabe

Mještanin Islam Sejdović problem sa nedostatkom vode je pokušao da riješi tako što je napravio bazen od osam kubika, koji može da potraje do nedjelju dana.

"Vodu iz bazena ne možemo da pijemo, te je koristimo za pranje i slično. Prošlog ljeta su mi iz "Vodovoda" tražili 100 eura da mi napune bazen vodom, a iz Vatrogasne su mi, pošto poznajem neke ljude, tražili 50 eura. Ja nijesam imao te pare"; kazao je Sejdović.

Koliko on pamti, na Rome iz Doljana, "niko se nikad nije okretao".

"Ja sam bio delegat u mjesnoj zajednici i za te četiri godine sve što su obećavali za put, vodu i struju nijesu ispunili. Glasove su primali, a ništa nijesmo od toga dobili. Ništa nam država nije dala, a mi smo glasove davali", kazao je Sejdović.

Galerija

Bonus video: