Džon Jovanović dobio svoju vilu nakon 70 godina

Jovanu su u septembru 1940. godine u vili “Igalo” slavili prvi rođendan, a u nju nogom, nažalost, nije kročio sve do juče
410 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 04:08h

“Ne mogu da vjerujem”, bilo je prvo što je u kratkom telefonskom razgovoru rekao novinaru “Vijesti” vidno uzbuđen 72-godišnji Jovan (John) Jovanović iz Teksasa, juče oko 16 časova, neposredno nakon što su mu predstavnici Uprave za imovinu Crne Gore vratili ključeve očeve velelepne Vile Igalo u Herceg Novom.

Po završetku Drugog svjetskog rata komunisti su Vilu Igalo oteli njegovom pokojnom ocu Aleksandru Jovanoviću, solunskom borcu, a potom i poznatom beogradskom apotekaru, koji je u Herceg Novom, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, sagradio vilu, veoma luksuznu za to, ali i za vrijeme u kojem danas živimo.

Vilu su komunističke vlasti zauzele tokom 1945. godine. Tek 1962. godine obavljena je formalna nacionalizacija ove nekretnine i to suprotno tada važećem Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta.

Morao da plati 105.000

Jovanu su u septembru 1940. godine u vili “Igalo” slavili prvi rođendan, a u nju nogom, nažalost, nije kročio sve do juče kada mu je službenica Uprave za imovinu iz Podgorice Nela Lekić uručila ključeve očeve vile.

Jovanović je 2008, najviše zahvaljujući posredovanju ambasade SAD u Podgorici, u posljednji čas zaustavio prodaju vrijedne nekretnine, što je bila namjera Vlade

Samom činu povraćaja vile prethodilo je višegodišnje isčekivanje, a nakon što je krajem maja 2010. godine dobio pravosnažno rješenje država mu je ispostavila račun na iznos od čak 105.000 eura za navodno višedecenijsko održavanje i ulaganje u taj objekat. To je za Jovana, skromnog penzionera iz grada Arlinton u američkoj državi Teksas bio nepremostiv problem sve do prije četiri dana kada je uplatio novac.

Jovanovićev advokat Miroslav Delić otkrio je da ni posljednjih nekoliko dana nije sve išlo glatko sa Upravom za imovinu već su u Fondu za obeštećenje u Podgorici morali ići po dodatnu potvrdu da je obavljena uplata novca, iako je to obavljeno nekoliko dana ranije.

"Vila je prilično devastirana. Jedan dio namještaja i neke slike su odnijete", kazao je Delić.

Početna cijena - 2,25 miliona

Jovan Jovanović je u martu 2008, najviše zahvaljujući posredovanju ambasade SAD u Podgorici, u posljednji čas zaustavio prodaju vrijedne nekretnine koju je, mimo njegovog znanja i uprkos zahtjevu za povraćaj imovine, država oglasila po početnoj cijeni od 2,25 miliona eura.

“Vijesti” su o svemu što se desilo pisale u više nastavaka. Na tender Ministarstva finansija stigle su tada dvije ponude.

Iz Ministarstva finansija su se tada branili da navodno nijesu ni znali da postoje bivši vlasnici ove vrijedne vile. Čitav kompleks čini luksuzna kamena vila površine 239,4 kvadrata, okružena starim palmama i plac od 2.100 kvadrata na kome se nalaze i pomoćni objekti.

Galerija

Bonus video: