Kolašin: Ulica palih partizanki pod fekalijama

Oni koji žive ili rade u toj ulici tvrde da je smrad nepodnošljiv, a svakodnevni prolazak ulicom preplavljenom fekalnim vodama kažu i opasan po zdravlje
211 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 19:21h

Tek nešto više od 10 procenata domaćinstava u Kolašinu priključeno je na glavnu kanalizacionu mrežu, pa je veliki broj septičkih jama višegodišnji problem u tom gradu. Eksperti Evropske unije su prije godinu ocijenili da takvo stanje što prije treba promijeniti, uradili su i nacrt projekta za kanalizacioni kolektor.

Dok se na realizaciju tog finansijskog i tehnički složenog projekta, očigledno, još mnogo mora čekati izlivanje prepunih septičkih jama stvara brojne teškoće i u samom centru grada.

Već nekoliko godina, septička jama u Ulici palih partizanki, u najužem centru, gdje je nekoliko kafana, predstavništvo dnevnih novina “Dan”, ali i jedan veliki market, nerješiv je problem za nadležne. Oni koji žive ili rade u toj ulici tvrde da je smrad nepodnošljiv, a svakodnevni prolazak ulicom preplavljenom fekalnim vodama kažu i opasan po zdravlje. Fekalije iz te jame teku i u još jednu poprečnu ulicu, pa je na desetine domaćinstava svakodnevno suočeno sa posljedicama nepostojanja kvalitetne gradske kanalizacione mreže.

“Unosimo u kuće ovu prljavštinu s ulice. Nadležni kažu da se ništa ne može učiniti, jer je zemljište prezasićeno, a na tu septičku prikopčano je mnogo korisnika, pa je odavno trebalo naći neko drugo rješenje. Do tada svakodnevno trpimo ovo”, kažu neki od vlasnika kuća u toj ulici.

U "Vodovodu" nemoćni

Na septičku jamu, koja se gotovo svakodnevno izliva priključene su kancelarije nekoliko institucija u obližnjoj zgradi, poslovni prostori, jedan kafić i jedan market.

U JP “Vodovod i kanalizacija” tvrde da su nemoćni da za sada bilo šta učine. Naime, u tom preduzeću nemaju specijalno vozilo za crpljenje fekalija iz septičkih jama. Do sada je korišćeno staro više od tri decenije, dotrajalo je i neizvjesno je da li će uskoro biti osposobljeno. Slično vozilo nemaju ni u susjednom Mojkovcu.

“Najbliže takvo vozilo koje bi se moglo anažovati je u Bijelom Polju. Mislim da će vlasnici poslovnih prostora, odnosno lokala, koji su prikopčani na tu septičku jamu, tako morati da riješe problem. Naše vozilo nije u funkciji, staro je i ko zna da li ćemo uspjeti da ga popravimo. Zemljište u toj ulici je prezasićeno, zbog toga dolazi do izlivanja”, kazao je direktor Vodovoda i kanalizacije Duško Radović.

Galerija

Bonus video: