Nije čuven samo pljevaljski sir...

Na pljevaljskom području registrovane su 94 vrste šumske i livadske vegetacije, 57 vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, 26 vrsta šumskih plodova i 11 vrsta jestivih gljiva
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 18:34h

Služba za evropske integracije i razvoj i Sekretarijat za privredu u okviru projekta „Green mountain“, kojeg finansira Evropska unija organizovala je juče u glavnoj ulici manifestaciju „Dan tradicionalnih proizvoda pljevaljskog kraja“.

Na nekoliko štandova svoje proizvode izložili su proizvođači pljevaljskog sira, meda, žitarica, ljekovitog bilja, šumskih plodova i drugih tradicionalnih proizvoda, kao i izrađivači raznih suvenira, vila, grabulja.

Kako su saopštili organizatori, cilj je da se i na ovaj način afirmiše raznovrsnost pljevaljskog ruralnog proizvoda.

Prema riječima načelnice Službe za stočarstvo i ruralni razvoj Nataše Vuković, poljoprivredna proizvodnja se u najvećem dijelu obavlja na malim porodičnim gazdinstvima i tradicionalno je orijentisana na stočarstvo i proizvodnju mlijeka, koje se dalje prerađuje u čuveni pljevaljski sir.

Velika pokrivenost šumama

Prema njenim riječima, na pljevaljskom području registrovane su 94 vrste šumske i livadske vegetacije, 57 vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, 26 vrsta šumskih plodova i 11 vrsta jestivih gljiva.

„Zbog velike pokrivenosti šumama, Pljevlja imaju važan potencijal za sakupljanje i prodaju ljekovitog bilja i šumskih plodova. Godišnje se sakupi oko 1.440 tona šumskih i livadskih proizvoda, aromatičnog i ljekovitog bilja, 650 tona, šumskih plodova 690 tona i jestivih gljiva oko 100 tona. Zbog toga je organizovano nekoliko radionica za jačanje svijesti o značaju potencijala opštine u tom sektoru“, kazala je Vukovićeva.

Zbog velike pokrivenosti šumama, Pljevlja imaju važan potencijal za sakupljanje i prodaju ljekovitog bilja i šumskih plodova

Proizvodnja pljevaljskog sira ima dugu tradiciju koja se očuvala do današnjeg dana i predstavlja konkurentnu prednost u regionu.

„To je djelatnost koja se njeguje kao dio porodične tradicije, prenoseći se s koljena na koljeno. Postoje pretpostavke i uslovi za standardizaciju i zaštitu geografskog porijekla”, naglasila je Vuković, ističući da je pljevaljski kraj pogodan i za pčelarstvo.

Galerija

Bonus video: