Lukšić: Vlada se neće miješati u uređivanje Pobjede

Navodi se da će Vlada u svojim politikama afirmisati postulate savremenog demokratskog društva da se kroz institucije sistema rješavaju otvorena pitanja
0 komentar(a)
Igor Lukšić,, Foto: Zoran Đurić
Igor Lukšić,, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.04.2012. 16:20h

Vlada Crne Gore se ne miješa u uređivačke politike medija u Crnoj Gori, pa i medija koji su u vlasništvu države, odgovorili su iz kabineta premijera Igora Lukšića grupi novinarki koje su upozorile na govor mržnje u dnevniku Pobjeda. .

Novinarke Milka Tadić Mijović, Sonja Radošević, Tanja Pavićević, Milena Perović Korać, i NVO aktivistkinja Svetlana Broz uputile su “Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću” nakon tekstova Marka Vešovića i Šekija Radončića u kojima se nazivaju pogrdnim imenima.

"U seriji spornih tekstova iznijete su, između ostalog, kvalifikacije: ''ološ”, ”splačina”, ”guska”, ”raspadenica”, ”internet snajperuša”, “ ker u raši“, "profuknjača“, itd", navodi se u pismu premijeru.

Za samoregulaciju

Na sve to Lukšić je preko PR službe, odgovorio:

"Kroz uvođenje dekriminalizacije klevete, ali i stvaranjem institucionalnog okvira za punu profesionalizaciju medija, doprinosimo stvaranju svih preduslova za slobodu riječi i govora u Crnoj Gori. Istovremeno, Vlada podržava rad nedavno osnovanih nezavisno semoregulatornih tijela u cilju daljeg jačanja nezavisnosti i profesionalizacije medija, te unapređenja medijskih sloboda u Crnoj Gori. Na ovaj način, stvoreni su institucionalni mehanizmi, a sto proističe i iz obaveza Evropske komisije, da se cjelokupno medijsko izvještavanje u Crnoj Gori analizira kroz rad ovih tijela, te razmotre slučajevi svih kršenja etičkog novinarskog kodeksa".

Navodi se da će Vlada u svojim politikama afirmisati postulate savremenog demokratskog društva da se kroz institucije sistema rješavaju otvorena pitanja.

"Dok je obaveza medijske zajednice u Crnoj Gori da afirmacijom univerzalnih profesionalnih vrijednosti iz Kodeksa novinara preuzme svoj dio odgovornosti za dalji demokratski razvoj crnogorskog društva", navodi se u odgovoru Lukšićevog kabineta.

Bonus video: